14.8 C
Amsterdam

Turkije deporteert banaan-etende Syrische journalist toch niet

Lees meer

Turkije heeft een Syrische journalist vrijgelaten, die een humoristische video had gemaakt waarop waarin hij ‘stiekem’ bananen koopt. De Turkse autoriteiten dreigden hem het land uit te zetten.

Majed Shamaa zal niet worden uitgezet uit Turkije, vertelt zijn advocaat aan het internationale persbureau Reuters. Shamaa zat negen dagen vast.

Vorige maand leidden video’s van Syrische vluchtelingen die ‘provocerend’ bananen aten tot verontwaardiging bij veel Turken. Vluchtelingen doen dit als reactie op een straatreportage, waarbij een bezorgde Turkse burger zegt dat hij geen ‘bananen kan eten, en jullie (Syriërs, red.) kilo’s bananen kopen’.

Op dit moment worden er nog steeds verschillende Syriërs in Turkije vastgehouden omdat ze bananen-filmpjes hebben gemaakt. De Turkse immigratiedienst zegt dat ze zouden worden uitgezet, aldus de Turkse website Ahval.

Shamaa had met de video niemand willen bespotten en wilde de problemen van Syriërs op een humoristische manier aanpakken, aldus zijn advocaat.

Dit weekend zei de journalist dat hij vreesde te worden geëxecuteerd als hij teruggestuurd zou worden naar Syrië. Hierop riepen mensenrechtenorganisaties Ankara op hem vrij te laten.

De ongeveer 3,7 miljoen Syrische migrantenbevolking van Turkije wordt geconfronteerd met steeds meer vreemdelingenhaat, verder aangewakkerd door de hoge werkloosheid en de noodlijdende economie van het land. Vluchtelingen worden steeds vaker zonder pardon het land uitgezet, of aan de grens gestopt en gemarteld.

- Advertentie -