19.2 C
Amsterdam

Turkije dreigt Griekenland opnieuw met militaire actie

Lees meer

De Turkse president Recep Tayyip Erdogan waarschuwt Griekenland opnieuw, dat het niet moet overgaan tot het bewapenen van Griekse eilanden in de Egeïsche Zee. Als de Grieken ‘iets verkeerd’ doen, zullen de ‘gekke Turken’ actie ondernemen, stelt Erdogan.

De Turkse nieuwssite T24 merkt op dat de Griekse premier Kyriakos Mitsotakis zich donderdag juist verzoenend uitte. Volgens hem kunnen Turkije en Griekenland hun meningsverschillen oplossen door te praten. Mitsotakis benadrukt dat hij geen oorlog wil tussen de twee landen.

De uitspraak ‘gekke Turken’ is een verwijzing naar bestseller Deze gekke Turken over de Turkse Onafhankelijkheidsoorlog, geschreven door Turgut Özkaman. Het boek prijst de prestaties van de Turken die onder de meest barre omstandigheden de overwinning boekten, met als resultaat de oprichting van de Turkse Republiek in 1923.

Ankara beweert dat Griekenland de laatste maanden bezig is met provocerende acties en retoriek tegen Turkije, waaronder het militariseren van Lesbos en Samos. Deze acties zouden de vrede in gevaar brengen. Griekenland op zijn beurt wijst met een beschuldigende vinger naar Turkije, dat de werkelijke agressor zou zijn.

Griekenland ziet diverse daden van Turkije als provocaties. Zo dreigt dat laatste land met de annexatie van Egeïsche eilanden en beschuldigt het Griekenland van schending van haar luchtruim.

Turkije werpt tegen dat Griekenland met haar luchtafweer ook enkele Turkse F-16’s in het vizier heeft genomen. De vliegtuigen waren op missie waren boven de Egeïsche Zee en vlogen in het internationale luchtruim. Griekenland ontkent de Turkse beschuldigingen.

- Advertentie -