9.3 C
Amsterdam

Turkije eist brief Zweden en Finland over bezwaren tegen NAVO-toetreding

Lees meer

Na weken van onderhandelingen duwt Turkije aspirant-NAVO-leden Zweden en Finland nog meer in de hoek met een nieuwe wens: een ‘schriftelijke reactie’ op de Turkse bezwaren. Ankara beschuldigt de twee landen van het vrijelijk laten ‘bivakkeren’ van Koerden die Turkije als ‘terroristen van de PKK’ beschouwt.

Zweden was met de publicatie van een ‘beleidspaper’ inmiddels al begonnen met het adresseren van Turkse zorgen. Daarin staat dat de NAVO moet ‘bijdragen aan de veiligheid van alle NAVO-landen, inclusief Turkije’. Een strengere Zweedse antiterrorismewet zal de Zweedse veiligheidsdiensten meer bevoegdheden geven om verdachte sympathisanten van terroristen af te tappen. Ook zal het wapenembargo tegen Turkije worden omzeild.

Maar Turkije wil meer. Zo wil het de uitlevering zien van Koerdische activisten, dat de Zweedse minister van Defensie Peter Hultqvist wordt ontslagen en een verbreking van alle banden met de Koerdische YPG-milities in Noord-Syrië, die het als verlengstuk van de PKK beschouwt.

De secretaris-generaal Jens Stoltenberg verklaarde eerder deze week tijdens een bezoek aan Zweden dat de NAVO ‘hard bezig’ is om de ‘Turkse zorgen’ zo snel mogelijk op te lossen.

De Turkse minister van Buitenlandse Zaken lijkt zulke mondelingen toezeggingen beu te zijn en wil het zwart op wit zien van Zweden en Finland. ‘Wij hebben onze vragen schriftelijk gesteld aan deze twee landen, nu verwachten we hetzelfde van hun’, aldus minister Mevlüt Cavusoglu.

Door de toegenomen Russische dreiging hebben Zweden en Finland hun decennialange politiek van neutraliteit laten varen en willen ze nu bij de NAVO. Maar Turkije zet de hakken in het zand. Onlangs zei een woordvoerder van de Turkse regeringspartij AKP dat ze bereid zijn om de twee landen ‘zeker een jaar’ te laten wachten, als hun wensen niet ingewilligd worden.

- Advertentie -