10.6 C
Amsterdam

Turkije en Griekenland bespreken migratie en onderlinge conflicten

Lees meer

De Turkse minister Süleyman Soylu (Binnenlandse Zaken) en zijn Griekse collega-minister Notis Mitarakis hebben elkaar gisteren in Ankara ontmoet om de migratiekwestie te bespreken. De toestroom van migranten leidt geregeld tot spanningen tussen de buurlanden.

De twee ministers bespraken de kwestie ‘achter gesloten deuren’. Daarbij ging het niet alleen om migratie, maar ook de strijd tegen terrorisme en de territoriale claims in het Middellandse zeegebied en op Cyprus die beide landen maken.

Tussen Turkije en Griekenland blijven territoriale conflicten sinds de val van het Ottomaanse rijk zo nu en dan opleven. Ook is er wederzijds bemoeienis in ‘interne kwesties’, zoals de rechten van minderheden in beide landen (Turken in Griekenland en Grieken in Turkije).

Over de migratiecrisis zei Mitarakis onlangs dat Turkije zich niet aan de Turkije-deal van 2016 hield. Ook vindt hij dat de Egeïsche Zee ‘gevrijwaard’ moet worden van ‘vluchtelingenboten en mensensmokkelaars’. Turkije, op zijn beurt, veroordeelt de Griekse ‘illegale praktijken van pushbacks’, waar het zelf overigens ook van wordt beschuldigd.

De Turkije-deal werd tussen de EU en Turkije afgesloten toen de vluchtelingencrisis een enorme omvang had bereikt. Turkije kreeg zes miljard euro voor heeft gekregen voor het afstoppen van migranten en vluchtelingen aan de Europese grenzen. Dat verdrag willen beide partijen verlengen, maar tot een nieuwe overeenkomst is het nog niet gekomen

- Advertentie -