14.3 C
Amsterdam

Turkije: gevangen HDP-leider noemt poging tot partijverbod ‘beschamend’

Lees meer

Selahattin Demirtas, de gevangen ex-leider van de pro-Koerdische oppositiepartij HDP, heeft in een interview met de BBC gereageerd op het dreigende verbod op zijn partij.

Het Turkse Hof van Cassatie gaat bestuderen of de HDP banden heeft met de PKK. Mocht het Turkse hof beslissen dat die er inderdaad zijn, dan kan er een rechtszaak worden aangespannen om de op één na grootste oppositiepartij van Turkije te verbieden.

De extreemrechtse partij MHP, coalitiepartner van Erdogans AKP, heeft al aangegeven tot zo’n verbod te willen overgaan.

‘De HDP verbieden is verkeerd en nutteloos’, zegt Demirtas, die de AKP wanhopig noemt. ‘De poging van een partij om haar rivaal te verbieden in een poging haar stemmen te verhogen of een verkiezing te winnen, getuigt van een gebrek aan competentie en is beschamend.’

Demirtas zit in de gevangenis omdat hij ervan beschuldigd is propaganda te maken voor de PKK, die in Turkije, de EU en de VS op de terreurlijst staat. Hij roept de oppositie op tot eenheid tegen een dreigend verbod van zijn partij.

Onder het mom van ‘banden met de PKK’ zijn de afgelopen jaren in Turkije vele tientallen politici, intellectuelen en activisten de bak ingedraaid, waaronder dus Demirtas. Onder diens leiding werd de HDP een factor van belang in de Turkse politiek, die bij de verkiezingen van 2015 zelfs de AKP van een absolute meerderheid afhield.

Volgens critici gebruikt de Turkse overheid de aantijging van ‘banden met de PKK’ om dissidente stemmen de kop in te drukken. Hetzelfde zou hij doen met (vermeende) aanhangers van de islamitische geleerde Fethullah Gülen, volgens Erdogan het brein achter de mislukte couppoging van 2016.

- Advertentie -