13.3 C
Amsterdam

Turkije lanceert ‘factchecker’, veroordeelt Koerdisch politicus tot cel

Lees meer

De Turkse regering komt met een ‘factcheck-platform genaamd ‘Dogru Mu?’ (Is Het Waar?). De ‘factchecker’ zal ‘een sterk instrument worden in onze strijd voor de waarheid’, aldus een regeringswoordvoerder.

Dit, in reactie op een Turkse journaliste van staatsmedium TRT, die eergistren tweette dat de regering iets moet doen tegen ‘nepnieuws’ vanuit de oppositie. Ze doelde op oppositiepoliticus Ömer Faruk Gergerlioglu van de pro-Koerdische partij HDP, die ageerde tegen de vermeende opsluiting van een blinde en gehandicapte man.

Gergerlioglu strijdt al langer tegen het Turkse gevangenisregime. Dit, vanwege de kans die de vele politieke gevangenen lopen op een coronabesmetting. Sinds Gergerlioglu vorig jaar aandacht vroeg voor jonge vrouwen die op het politiebureau slachtoffer zijn geworden van strip searches – een manier van fouilleren waarbij de verdachte wordt uitgekleed – wordt hij van terrorisme beschuldigd.

Het Turkse hof bevestigde vrijdag in hoger beroep een gevangenisstraf van twee jaar en zes maanden voor Gergerlioglu. Turkije verdenkt hem van propaganda voor de PKK, de gewapende Koerdische groepering die door Turkije, de VS en de EU op de lijst van terroristische organisaties is geplaatst.

Wereldwijd is er veel solidariteit met Gergerlioglu. Mensenrechtenorganisatie Human Rights Watch spreek over een ‘onzin-veroordeling’. Een groep Europarlementariërs, intellectuelen en NGO’s riep eind vorige week Erdogan per brief op om een einde te maken aan de ‘intimidatie’ van de HDP-politicus.

- Advertentie -