17.9 C
Amsterdam

Turkije: verbod op pro-Koerdische oppositiepartij HDP komt dichterbij

Lees meer

Het Constitutioneel Hof van Turkije heeft een zaak aanvaard die kan leiden tot een verbod op de pro-Koerdische oppositiepartij HDP. Dit meldt tv-zender CNN Türk.

De reden: vermeende banden met de PKK, die in Turkije, de VS en de EU op de terreurlijst staat. Onder het mom van ‘banden met de PKK’ draaiden de afgelopen jaren al vele Koerdische kopstukken de bak in, waaronder oud-HDP-leider Selahattin Demirtas. Volgens critici gebruikt Turkije de aantijging van ‘banden met de PKK’ om dissidente stemmen de kop in te drukken.

In de 850 pagina’s tellende aanklacht roept de hoofdaanklager op om de HDP te sluiten en vijfhonderd partijleden, zoals covoorzitters Pervin Buldar (foto) en Mithat Sancar, een beroepsverbod te geven. Ook moet het rekeningnummer van de pro-Koerdische partij worden bevroren.

”Recht en rechtvaardigheid’ hebben hun laagste punt bereikt in Turkije’, reageert de HDP op Twitter. Wat er nu gaat gebeuren is onzeker. In ieder geval heeft de HDP nog twee maanden om zichzelf te verdedigen.

De laatste twee jaar heeft de Turkse regering de toch al harde aanpak van de HDP opgevoerd. Sinds 2019 zijn bijna alle 65 gekozen HDP-burgemeesters in de overwegend Koerdische oostelijke regio’s van Turkije uit hun ambt ontheven op grond van ‘terreur’-onderzoeken.

In een eerdere versie van dit artikel stond dat het Turkse hof al een uitspraak heeft gedaan over de zaak zelf. Dit is inmiddels aangepast.

- Advertentie -