6.8 C
Amsterdam

Rel in Turkije: oppositie stapt naar hof om politieke gevangenen te bevrijden

Lees meer

In Turkije is nationale eenheid ver te zoeken als het gaat om het coronabeleid. Er is niet alleen gesteggel over de officiële corona-cijfers en de maatregelen door Erdogans kabinet, maar ook over een controversiële amnestiewet voor gevangenen.

Vorige week besloot het Turkse parlement om vanwege de coronacrisis 90.000 gevangenen vrij te laten, maar geen politieke gevangenen. De links-seculiere CHP, de grootste oppositiepartij in Turkije, vindt dit discriminerend en vecht dit besluit nu aan bij het constitutioneel hof.

Politieke gevangenen lopen extra gevaar om door het coronavirus besmet te worden en ernstig ziek te worden, zeggen mensenrechtenorganisaties en de Turkse oppositie. Volgens de CHP is de amnestiewet van regeringspartij AKP en haar ultranationalistische coalitiepartner MHP in strijd met het gelijkheidsbeginsel. Het is nog onduidelijk wanneer het Turkse hof een uitspraak zal doen.

Onder de politieke gevangenen vallen vermeende Gülen-sympathisanten, PKK-aanhangers, journalisten en Koerdische burgemeesters, evenals prominenten als voormalig HDP-voorzitter Selahattin Demirtas (foto, links), filantroop Osman Kavala (foto, rechts) en schrijver Ahmet Altan (foto, midden).

Die laatste waarschuwde vorige week: ‘Als het virus de gevangenis binnenkomt, dan zal het zich verspreiden als een bosbrand.’

Twee weken geleden sprak de Kanttekening de Turkse arts en parlementariër Ömer Faruk Gergerlioglu van de pro-Koerdische HDP. Gergerlioglu voorspelde toen al dat de oppositie naar het constitutionele hof zou stappen als het Turkse parlement deze amnestiewet zou aannemen. Hij vreest voor ‘massale sterfte’ in de gevangenissen:

‘Op afdelingen voor vijf tot tien personen worden 25 tot 30 gevangenen vastgehouden. In sommige gevangenissen verblijven 45 mensen zelfs op een afdeling voor zeven personen. Dit zijn ongelooflijke aantallen. Het is een ramp als de coronapandemie ook uitbreekt in de gevangenissen.’

Politiek commentator Yavuz Aydin schetst een eventuele uitbraak in de gevangenissen zelfs als een verkapt vonnis: het coronavirus kan in feite gelijkstaan aan ‘de doodstraf’.

Officieel telt Turkije nu 98.674 mensen die met het coronavirus besmet zijn geraakt, waarvan 2.376 zouden zijn overleden. Er zijn hoogstwaarschijnlijk veel meer coronadoden dan de officiële cijfers vertellen, stellen the New York Times, enkele Turkse artsen en de Turkse oppositie.

- Advertentie -