14.5 C
Amsterdam

Universiteit Leiden schrapt wellicht African Studies en Arabisch wegens bezuinigingen

Lees meer

Opleidingen en specialisaties aan de Universiteit Leiden, zoals African Studies, Arabisch en Turks, zullen in de toekomst mogelijk verdwijnen. De faculteit Geesteswetenschappen overweegt ingrijpende veranderingen in het curriculum om uit de financiële problemen te komen. In totaal moeten er 300 vakken worden geschrapt.

Chinees, Japans, Koreaans en Zuid- en Zuidoost-Aziëstudies worden samengevoegd tot de bachelor Aziëstudies. Frans, Duits en Italiaans zullen fuseren tot de bachelor Europese talen en culturen. Bij Midden-Oostenstudies worden alle specialisaties – zoals Perzisch, Turks, Hebreeuws, Islamstudies, Arabisch en Modern Midden-Oostenstudies – geschrapt. Dit zijn enkele van de plannen die de faculteit aan de opleidingsvoorzitters heeft gepresenteerd, schrijft universiteitsblad Mare.

De reden is de noodzaak om te bezuinigen. De faculteit zal na 2025 jaarlijks tot 5,7 miljoen euro tekortkomen door hogere loonkosten en minder promoties aan de faculteit. Daarnaast komen er nog de bezuinigingen van het kabinet bij, meldt het blad.

Het faculteitsbestuur heeft de Taskforce Onderwijsportfolio deze zomer gevraagd onderzoek te doen naar mogelijke opties. Niet alle adviezen zijn overgenomen, omdat de universiteit niet te drastisch wil schrappen in het aanbod. Een aantal adviezen is echter omgezet in een plan dat de komende maanden verder zal worden uitgewerkt.

Uiteindelijk moeten er minstens driehonderd vakken worden geschrapt, wat zal leiden tot het verlies van 60 fte aan onderwijscapaciteit. In het voorjaar zal de faculteit een nieuw plan voor personeelsbezetting presenteren. Of dit tot baanverlies zal leiden, kan de faculteit op dit moment nog niet zeggen.

- Advertentie -