17.3 C
Amsterdam

VN-baas roept Veiligheidsraad bijeen vanwege Gaza

Lees meer

Secretaris-generaal António Guterres van de Verenigde Naties wil dat de VN-Veiligheidsraad bijeenkomt vanwege de situatie in Gaza en doet daarvoor een beroep op artikel 99 van het VN-Handvest. Zo meldt de Arabische nieuwszender Al Jazeera.

Artikel 99 van het VN-Handvest geeft de VN-chef de gelegenheid om zaken voor te leggen aan de Veiligheidsraad die de ‘internationale vrede en veiligheid’ zouden bedreigen. Het gebeurt maar zelden dat een secretaris-generaal naar dit middel grijpt.

Volgens Guterres bedreigt de oorlog in Gaza de internationale rechtsorde. Hij herhaalde zijn oproep voor een ‘onmiddellijk staakt-het-vuren’.

De Verenigde Arabische Emiraten hebben in reactie op de oproep een nieuwe resolutie gemaakt die een nieuw, humanitair staakt-het-vuren moet opleveren. ‘We kunnen niet wachten’, zegt de afgevaardigde van de Emiraten en zegt dat de situatie in Gaza ‘catastrofaal en onomkeerbaar’ is.

Mocht er een resolutie aangenomen worden, zonder veto van deze of gene partij, dan kan dat de VN sancties instellen en zelfs interveniëren. Maar de kans dat dat gebeurt is uiterst klein, gezien de veto’s die Amerika, bondgenoot van Israël, herhaaldelijk inzette, vanwege het zogenoemde Israëlische recht om zichzelf te verdedigen.

Nederland heeft zich in een eerdere stemming voor een staakt-het-vuren afzijdig gehouden.

- Advertentie -