0.9 C
Amsterdam

Voorhout: PvdA-raadslid doet aangifte om vlag in tuin met citaat Hitler

Lees meer

Op last van de politie heeft een bewoner uit het Zuid-Hollandse dorp Voorhout een vlag weggehaald, waarop een tekst van Adolf Hitler stond. Hoewel de vlag nu is weggehaald, doet de voorzitter van de PvdA-fractie in de gemeenteraad aangifte, bericht Omroep West.

Op de gewraakte vlag stond een zin uit Hitlers semi-autobiografie Mein Kampf: ‘De brede massa van een volk valt makkelijker aan een grote leugen ten offer dan aan een kleine.’ Met deze tekst wilde de eigenaar van de vlag protesteren tegen de coronamaatregelen.

Op de vlag stond ook #hartvoorvrijheid, de politieke partij waarmee activist Willem Engel zich verkiesbaar stelde voor de parlementsverkiezingen van 17 maart, aldus de NOS. Engel beweert niets met die actie in Voorhout te maken hebben.

De vlag zorgde op social media voor nogal wat ophef. Esther Voet, hoofdredacteur van het Nieuw Israëlietisch Weekblad: ‘Welke gek heeft dit bedacht?‘ Het Centrum Informatie en Documentatie Israël (CIDI): ‘Wat je ook vindt van coronamaatregelen, deze vergelijking is smakeloos.’

Sandra Groenedal, fractievoorzitter van de PvdA in de gemeente Teylingen, waar Voorhout deel van uitmaakt, was zo boos dat ze besloot om aangifte te doen. ‘Iedere vergelijking met de Tweede Wereldoorlog is smakeloos en aanstootgevend’, zegt de PvdA-politica.

De gemeente zei eerder ‘krachtig afstand te nemen’ van de vlag, maar geen juridische grondslag te hebben om die te verwijderen. Toch is de vlag nu verwijderd, meldt de politie. Er staat nu een nieuwe vlag in de tuin, met de tekst ‘Zelf nadenken’.

- Advertentie -