13.7 C
Amsterdam

VS: diskwalificatie hardloopster met hijab leidt wellicht tot soepelere hijab-wet

Lees meer

In de senaat van Ohio is een nieuwe wet voorgesteld die ervoor zorgt dat hijabdraagsters geen ontheffingsbriefje meer mee hoeven te nemen voor sportwedstrijden.

Dit wetsvoorstel komt enkele maanden nadat de 16-jarige hardloopster Noor Alexandria Abukaram een persoonlijk record had gelopen, maar vanwege het dragen van haar hijab werd gediskwalificeerd. Haar deelname zou wel zijn geaccepteerd als ze een ontheffingsbriefje zou hebben meegenomen.

De diskwalificatie van Noor Alexandria Abukaram zorgde voor veel ophef in de Verenigde Staten. Ze haalde zelfs CNN. ‘Waarom moet je je geloof verloochenen en een deel van je bent, om iets anders te doen waar je helemaal gepassioneerd over bent?’, zei Abukaram daar.

Een politicus uit Ohio, Theresa Gavarone, heeft nu een voorstel ingediend dat het hijabdraagsters makkelijker moet maken om te sporten. Ontheffingsbriefjes zijn dan niet meer nodig.

Gavarone nodigde Abukaram uit om de lancering van het voorstel in de senaat van Ohio live mee te maken. ‘Vrijheid van godsdienst is een fundamenteel recht in dit land’, aldus Gavarone. ‘Mijn hoop is dat door deze wetgeving en Noors verhaal we straks kunnen garanderen dat niemand, van welk geloof dan ook, hoeft te kiezen tussen het uitoefenen van een sport en diens geloof.’

Het wetsvoorstel wordt nu eerst behandeld in een senaatscommissie. Pas daarna zal er over gestemd worden.

- Advertentie -