20.2 C
Amsterdam

VS veroordeelt massamoord in Syrië (2013) die door NIOD werd ontrafeld

Lees meer

De Amerikaanse regering veroordeelt een nieuw bekend geworden massamoord die in 2013 is gepleegd door het Syrische regime in Damascus. Deze slachting werd onlangs door NIOD-onderzoekers wereldkundig gemaakt.

In de vorige week uitgelekte video is te zien hoe Syrische burgers geblinddoekt naar de slachtbank worden afgevoerd en één voor één worden doodgeschoten door officieren van het Assad-regime. Daarna worden de lijken opgestapeld en verbrand. Vermoedelijk zijn er toen honderden burgers in dat gebied vermoord.

Volgens de Amerikaanse regering is de massamoord extra bewijs van de oorlogsmisdaden die door het Assad regime zijn gepleegd en nog een ‘verschrikkelijk voorbeeld van de horror die het Syrische volk al meer dan een decennium moet doorstaan’.

De Amerikaanse regering prijst verder ‘de dappere individuen die vaak met gevaar voor eigen leven het Assad-regime voor het gerecht willen brengen’, inclusief ‘het vitale werk’ van Syrische NGO’s die misdaden documenteren voor transnationale gerechtigheid. De regering zegt ook toegewijd te blijven om rekenschap te eisen voor de misdaden van het Assad-regime op het Syrische volk.

De NIOD-onderzoekers Annsar Shahhoud en Ugur Ümit Üngor spreken in het Amerikaanse tijdschrijft New Lines Magazine van ‘een massamoord die in een bredere context van genocide in de zuidelijke districten van Damascus is gepleegd’. Ze zeggen dat ze in hun jarenlange onderzoek naar de Syrische oorlog ‘nog nooit zulk expliciet beeld’ van een massamoord door daders van het Assad-regime hebben getroffen. Dat is omdat het Syrische regime, in tegenstelling tot bijvoorbeeld IS, zijn misdaden liever geheim houdt.

Op de beelden uit 2013 is onder meer inlichtingenofficier Amjad Youssef te zien, die in een buitenwijk van Damascus geblinddoekte en vastgebonden burgers dirigeert naar een kuil vol lichamen en ze dan doodschiet. ‘De groeten aan de baas’, zegt de cameraman, die ook even lachend in beeld verschijnt.

Onderzoeker Shahhoud heeft maandenlang met een nepprofiel Syrische pro-regime websites afgestruind. Uiteindelijk wist ze op Facebook contact te leggen met de schutter Youssef, die zij en Üngör een half jaar lang hebben gesproken.

Ze hebben hem ook geconfronteerd met wat hij heeft gedaan. ‘Hij ontkende eerst dat zo’n massamoord heeft plaatsgevonden, maar zei later alsnog toe dat hij ‘wraak’ heeft genomen voor zijn omgekomen broer en dat hij ‘heel veel mensen’ heeft gedood’.

De onderzoekers zeggen nog eens 26 andere video’s in bezit te hebben van systematische massamoorden, gevangenneming, seksueel geweld en economische uitbuiting. Vrouwen met vaak een soennitische achtergrond werden bijvoorbeeld als seksslaaf gebruikt en de mannen als dwangarbeiders ingezet en daarna zelfs vermoord, aldus de onderzoekers.

De onderzoekers hebben het materiaal overgedragen aan de Nederlandse politie. ‘Als er ooit een rechtszaak komt, dan zal dat waarschijnlijk in Duitsland gebeuren onder het mom van universele jurisdictie’, zeggen ze. Begin dit jaar werd daar al een voormalige kolonel van de Syrische inlichtingendienst veroordeeld tot levenslang wegens misdaden tegen de menselijkheid.

- Advertentie -