20.7 C
Amsterdam

Zwolse moskee-soap: gebedsoproep nog steeds te luid, zegt gemeente

Lees meer

Nog steeds is de dagelijkse gebedsomroep van de Masdjied-E-Awliya-moskee in Zwolle te hard, blijkt uit een meting die de gemeente Zwolle liet uitvoeren. Deze meting gebeurde nadat buurtbewoners weer over de moskee hadden geklaagd, bericht RTV Oost.

De moskee (foto) roept sinds maart elke dag drie keer – en vrijdag vier keer – op tot gebed, overdag en in de avond. Dit leidde tot klachten van buurtbewoners over geluidsoverlast.

In overleg met de buurt en de wijkmanager had de moskee toegezegd het geluidsniveau wat naar beneden bij te stellen, maar de overlast bleef. Om die reden werd er deze zomer met een decibelmeter een geluidsmeting gedaan.

Het bleek dat de gebedsoproep nog steeds te luid is: vijf tot acht decibel te hard overdag, nul tot zeven decibel te hard in de avond. Op vrijdag is de geluidsoverlast nog erger, tot elf decibel. Drie extra decibel staat gelijk aan een verdubbeling van het geluidsniveau.

De resultaten van het geluidsrapport zijn inmiddels gedeeld met buurtbewoners, de moskee en de gemeenteraad. Met de buurtbewoners is het rapport al besproken, met de moskee nog niet.

‘Als alle gesprekken hebben plaatsgevonden, dan informeren we de gemeenteraad over de resultaten hiervan’, zegt de gemeente tegen RTV Oost.

- Advertentie -