13.8 C
Amsterdam

Ramadan: 30 dagen, 30 vragen | Deze pizzatent boert beter dankzij ‘takeaway’-iftars

Hoda Hamdaoui
Hoda Hamdaoui
Journalist. (Fotograaf: Vera Cornel.)

Lees meer

Deze ramadan stelt de Kanttekening elke dag een vraag aan een Nederlandse moslim. Hoe beleven zij de vastenmaand in coronatijd? Vandaag, op ramadan-dag 24, spreken we met Can Öztürk, bijgenaamd Papa Can. Hij is bedrijfsleider bij een Amerikaanse pizzarestaurantketen aan de Nieuwe Binnenweg in Rotterdam.

Worden er deze maand ook afhaalmaaltijden besteld voor het verbreken van het vasten?

‘We hebben een zeer divers klantenbestand. Rotterdam is sowieso een hele multiculturele stad, dat zie je aan de mensen. Maar we zien het ook aan de landnummers als er bestellingen telefonisch binnenkomen. En een deel van onze klanten is net als ons moslim. Ons assortiment is zo goed als halal, daar hebben we ook mee geadverteerd. We hebben heel bewust marketing gedaan voor de halalproducten en toppings, we hebben het veel gepromoot en zichtbaar gepresenteerd. Dat vonden we heel belangrijk. Al onze desserts zijn halal, onze bijgerechten zijn halal en natuurlijk onze pizza’s. We hebben alleen een paar toppings die niet halal zijn, zoals bacon, maar die zijn netjes gescheiden van de rest. Naast halal hebben we ook vegan in ons assortiment: vegan pizza’s, vegan bijgerechten en vegan desserts. We proberen al onze klanten te voorzien.

‘Deze maand hebben we juist iets meer bestellingen van moslims dan gewoonlijk. Mensen willen toch niet elke dag koken, af en toe iets bestellen is dan handig. De vastende klanten komen het vrijwel altijd zelf ophalen, op een precies tijdstip, en dan zeggen ze er nadrukkelijk bij: ‘Alsjeblieft op tijd’. Sommige klanten hebben wat meer tijd over dan gewoonlijk en komen eerst in de zaak de bestelling doen en daarna een rondje wandelen voordat ze het ophalen. De Nieuwe Binnenweg is ook een leuke sfeervolle straat, dus mensen maken even een wandeling voordat ze de bestelling stipt om 20.50 uur ophalen.

‘We krijgen in het weekend zelfs veel moslimklanten uit België’

‘Wat klanten graag bestellen voor de iftar is verschillend, maar natuurlijk zit daar altijd een pizza bij, dat is onze core business. Iemand die alleen is neemt gewoon een pizzaatje en soms iets lekkers erbij: we hebben lekkere bijgerechten en desserts. Ook hebben we regelmatig acties. Als mensen bijvoorbeeld met z’n tweeën zijn, nemen ze eerder zo’n actie – bijvoorbeeld een actie van een grote pizza met twee bijgerechten en een drankje. Er is veel keuze, dus het kan elke keer iets anders zijn.

‘We mogen niet klagen, vooral niet in deze tijden. We krijgen in het weekend zelfs veel bestellingen van moslims uit België. Die willen natuurlijk ook eten voor de iftar. Ze vragen ook of het binnen kan, maar dat is natuurlijk nog niet mogelijk – en we hebben helaas geen terras.’

Nu u hier toch bent...

Goede journalistiek kost geld. Leden en donaties maken onze gebalanceerde berichtgeving over biculturaliteit, zingeving en vrijheid mogelijk. Steun ons daarom als u ons werk belangrijk vindt.

Vertel mij meer!
- Advertentie -