12.4 C
Amsterdam

Ramadan: 30 dagen, 30 vragen | ‘Normaal nodig ik vaak niet-moslims uit’

Hoda Hamdaoui
Hoda Hamdaoui
Journalist. (Fotograaf: Vera Cornel.)

Lees meer

De heilige maand ramadan is begonnen. Een maand die om zo veel meer draait dan vasten tussen zonsopkomst en zonsondergang, lekker eten en dat ene (of juist óók geen!) slokje water overdag.

Deze ramadan stelt de Kanttekening elke dag een vraag aan een Nederlandse moslim. Hoe beleven zij de vastenmaand in coronatijd? Vandaag op ramadan-dag 1: communicatiemanager Dimple Sokartara. Zij richtte eerder het initiatief Ivtar op, dat moslims en niet-moslims samenbrengt voor het verbreken van het vasten – iftar – met een verantwoorde en vegetarische maaltijd. De V van Ivtar staat dan ook voor vegetarisch.

Vanwege de lockdown kunnen we maar één persoon per dag uitnodigen om het vasten te verbreken. Welke dertig gasten nodigt u uit tijdens deze ramadan?

‘Sinds juni 2020 woon ik in Rotterdam. Dit wordt mijn eerste ramadan hier, helemaal alleen, in mijn eigen woning. Ik ben normaal heel sociaal, dus ik zou elk weekend veel mensen willen uitnodigen, maar nu met de coronamaatregelen kan dat natuurlijk niet. Toch zou ik wel graag een keer of meer mijn zusje uitnodigen en mijn broertje. Op dit moment zijn mijn ouders allebei in Indonesië, dus dat kan sowieso niet. Mijn vriend komt ook een paar keer langs. Hij is niet islamitisch, maar hij vast wel mee. Dat doet hij al vijf jaar. Dat vind ik heel leuk, want dan verbreken we samen het vasten als hij er is. Voor hem betekent dit natuurlijk wel iets anders dan voor mij, maar in principe doen we hetzelfde.

‘Tijdens een normale ramadan nodig ik vaak ook niet-moslims uit. Het gaat mij om het samenkomen. Daarvoor hoef je geen moslim te zijn. Dus ik zou gewoon vrienden kunnen uitnodigen om te komen eten, alleen zeg ik erbij dat ik pas eet wanneer de zon ondergaat.

‘Nee, ik denk niet dat ik elke dag in gezelschap zal zijn van iemand, ook omdat dat niet te doen is. Je werkt de hele dag en het is niet dat ik dertig vrienden om me heen heb, die zo maar even langs kunnen komen. Ik denk dus dat ik 50 procent van de week vast wel alleen zal zijn. Los van covid denk ik dat ik sowieso wel drie dagen in de week alleen zou zijn. Je spreekt immers toch pas met je vrienden af in het weekend. En nu met de avondklok dacht ik dat iemand misschien kan overnachten, maar dat zou ook alleen maar in het weekend kunnen zijn. Mijn zusje kan bijvoorbeeld onmogelijk op een doordeweekse dag overnachten bij mij, omdat ze de volgende dag weer op haar werk in Hoofddorp moet zijn.

‘Dit jaar wil ik misschien samen met iemand of met meerdere vrienden online het vasten verbreken. We spreken niet pas een uur voor de avondklok af, maar gaan gewoon videobellen. Het is niet zo leuk als gewoon samen vasten. Vooral één op één vind ik een beetje ongemakkelijk. Maar als je het met meerdere mensen doet gebeurt er nog wel iets. Met Ivtar hebben we bijvoorbeeld op 1 mei een virtuele iftar via Zoom. Dan verbreek je toch het vasten met z’n allen.

‘Overigens kan ik mij wel voorstellen dat je tijdens Eid (wanneer de ramadan eindigt, red.) met veel mensen gaat videobellen, maar tijdens de ramadan zou ik het zelf niet zo vaak doen. Het grote voordeel van videobellen is dat je je familieleden kan zien. Ik weet niet wat er gaat gebeuren als je medio mei nog steeds maar één persoon over de vloer mag hebben… Ik hoop dat er meer mogelijk is tegen die tijd.’

Nu u hier toch bent...

Goede journalistiek kost geld. Leden en donaties maken onze gebalanceerde berichtgeving over biculturaliteit, zingeving en vrijheid mogelijk. Steun ons daarom als u ons werk belangrijk vindt.

Vertel mij meer!
- Advertentie -