17.4 C
Amsterdam

Afro-Amerikaanse dominee Jesse Jackson schrijft Rutte brief over Zwarte Piet

Lees meer

De Amerikaanse predikant en burgenrechtenactivist Jesse Jackson vraagt in een open brief aan minister-president Mark Rutte om Zwarte Piet te verbieden.

In de brief, die in handen is van de Kanttekening, zegt Jackson (78) dat hij door Barryl Biekman van het Landelijk Platform Slavernijverleden op de recente persconferentie van Mark Rutte is geattendeerd. Rutte zei toen het lijden van zwarte mensen nu beter zegt te begrijpen, maar tegelijkertijd Zwarte Piet nog altijd niet als racistisch te beschouwen.

Jackson vindt dat niet gepast: ‘Ik ben mij bewust van de controverse in uw land over Zwarte Piet en van uw grote mentaliteitsverandering ten opzichte van deze Nederlandse traditie. Ik schrijf u om u aan te moedigen uw moreel geweten in acht te nemen en te doen wat u gelooft en waarvan u weet dat het juist is. Aangezien u zelf Zwarte Piet heeft gespeeld, heeft u een extra verantwoordelijkheid om deze kwetsende traditie te beëindigen.’

Volgens Jackson kun je de Zwarte Piet-traditie niet los zien van de apartheidsgeschiedenis van de Nederlands Hervormde Kerk in Zuid-Afrika en de racistische traditie van blackface in de Verenigde Staten. De traditie van Zwarte Piet is volgens Jackson een aanstootgevend overblijfsel uit de koloniale tijd. Zwarte Piet is niet gelijkwaardig aan de witte Nederlander, zegt hij.

‘Hij heeft een negatieve invloed op de onschuldige geest van kinderen. Zwarte Piet is iemand om ‘plezier mee te hebben’, om niet als volledig mens en als gelijkwaardig persoon behandeld te worden.’

Jackson begon zijn carrière als naaste medewerker van Martin Luther King. In de brief haalt hij zijn oude leermeester aan:

‘Mijn mentor, Dr. Martin Luther King, Jr. erkende dat we allemaal graag geliefd zijn, en soms is het gepast om politiek te zijn, maar soms is het belangrijker profetisch te zijn – gewoon te doen wat goed is. Ik stel voor dat dit een van die momenten is en ik dring er bij u op aan om positief te reageren op uw innerlijke stem en op de huidige publieke druk die op het openbare plein wordt getoond door uw gewetensvolle en empathische burgers. Nogmaals, in zijn beroemdste toespraak ‘I Have A Dream’, benadrukte Dr. King de ‘urgentie van nu’, om niet te wachten op dingen die magisch of automatisch ten goede veranderen in de loop van de tijd.’

De dominee besluit de brief met een oproep aan Rutte om Zwarte Piet te verbieden.  ‘Ik denk dat met uw morele leiderschap de goede Nederlanders positief zullen reageren om de kwetsende en racistische Zwarte Piet definitief te verbieden. De wereld kijkt toe. Houd de hoop levend!’, schrijft Jackson.

De brief in kwestie:

Nu u hier toch bent...

Goede journalistiek kost geld. Leden en donaties maken onze gebalanceerde berichtgeving over biculturaliteit, zingeving en vrijheid mogelijk. Steun ons daarom als u ons werk belangrijk vindt.

Vertel mij meer!
- Advertentie -