Afro-Amerikaanse dominee Jesse Jackson schrijft Rutte brief over Zwarte Piet

Lees meer

De Amerikaanse predikant en burgenrechtenactivist Jesse Jackson vraagt in een open brief aan minister-president Mark Rutte om Zwarte Piet te verbieden.

In de brief, die in handen is van de Kanttekening, zegt Jackson (78) dat hij door Barryl Biekman van het Landelijk Platform Slavernijverleden op de recente persconferentie van Mark Rutte is geattendeerd. Rutte zei toen het lijden van zwarte mensen nu beter zegt te begrijpen, maar tegelijkertijd Zwarte Piet nog altijd niet als racistisch te beschouwen.

Jackson vindt dat niet gepast: ‘Ik ben mij bewust van de controverse in uw land over Zwarte Piet en van uw grote mentaliteitsverandering ten opzichte van deze Nederlandse traditie. Ik schrijf u om u aan te moedigen uw moreel geweten in acht te nemen en te doen wat u gelooft en waarvan u weet dat het juist is. Aangezien u zelf Zwarte Piet heeft gespeeld, heeft u een extra verantwoordelijkheid om deze kwetsende traditie te beëindigen.’

Volgens Jackson kun je de Zwarte Piet-traditie niet los zien van de apartheidsgeschiedenis van de Nederlands Hervormde Kerk in Zuid-Afrika en de racistische traditie van blackface in de Verenigde Staten. De traditie van Zwarte Piet is volgens Jackson een aanstootgevend overblijfsel uit de koloniale tijd. Zwarte Piet is niet gelijkwaardig aan de witte Nederlander, zegt hij.

‘Hij heeft een negatieve invloed op de onschuldige geest van kinderen. Zwarte Piet is iemand om ‘plezier mee te hebben’, om niet als volledig mens en als gelijkwaardig persoon behandeld te worden.’

Jackson begon zijn carrière als naaste medewerker van Martin Luther King. In de brief haalt hij zijn oude leermeester aan:

‘Mijn mentor, Dr. Martin Luther King, Jr. erkende dat we allemaal graag geliefd zijn, en soms is het gepast om politiek te zijn, maar soms is het belangrijker profetisch te zijn – gewoon te doen wat goed is. Ik stel voor dat dit een van die momenten is en ik dring er bij u op aan om positief te reageren op uw innerlijke stem en op de huidige publieke druk die op het openbare plein wordt getoond door uw gewetensvolle en empathische burgers. Nogmaals, in zijn beroemdste toespraak ‘I Have A Dream’, benadrukte Dr. King de ‘urgentie van nu’, om niet te wachten op dingen die magisch of automatisch ten goede veranderen in de loop van de tijd.’

De dominee besluit de brief met een oproep aan Rutte om Zwarte Piet te verbieden.  ‘Ik denk dat met uw morele leiderschap de goede Nederlanders positief zullen reageren om de kwetsende en racistische Zwarte Piet definitief te verbieden. De wereld kijkt toe. Houd de hoop levend!’, schrijft Jackson.

De brief in kwestie:

Nu u hier toch bent...

Goede journalistiek kost geld. Leden en donaties maken onze gebalanceerde berchtgeving over biculturaliteit, zingeving en vrijheid mogelijk. Steun ons daarom als u ons werk belangrijk vindt.

Vertel mij meer!

- Advertentie -

73 REACTIES

 1. Ik heb zwarte piet al verboden.
  Deze website is trouwens voor totale randdebielen.
  Dit artikel is ook zoiets van “ik ben niet racistisch”. Jawel je bent wel racistisch.
  Het is een soort feel-goodsite voor mensen die niet racistisch willen zijn maar er niks aan kunnen doen.

   • Jesse Jackson weet niets van de oorsprong van Sinterklaas en Zwarte Piet.
    De oorsprong van beiden stamt uit de Germaanse tijd. Toen wisten we niet nog niet dat er donker gekleurde mensen woonden in Afrika, En in Afrika had men geen weet van witte mensen.
    De oorsprong heeft niets de maken met de verwerpelijke slavernij of koloniale tijd. Sinterklaas en Zwarte Piet zijn de christelijke opvolgers van Wodan. De god van donder en bliksem. Hij reed met zijn paard en twee zwarte raven over de wolken. Raven die hem begeleidden en alles goed in de gaten moesten houden. Raven kunnen heel scherp zien. Lied: alles ziet die slimme Piet, zich vergissen kan hij niet. Een mooi compliment aan het adres van Piet zou ik zeggen. Wanneer de raven wit waren geweest dan zouden de Pieten wellicht nu ook wit zijn geweest!
    Zelf ben ik niet zo’n voorstander van het demonische feest Helloween dat vanuit Amerika naar hier is komen aanwaaien.

    • Echt klinkklare onzin? Waar heb je dit vandaan? Jullie zoeken alles om zwarte piet goed te praten. Ik zou zeggen do your research again google is gratis.

     • Me dunkt dat u zelf eens uit uw eigen bubbel zou kunnen stappen. Het is voor een hoop mensen makkelijker om zonder al dat racistische gif in hun geest rond te lopen, hoor.

      Begint u maar eens met dit boek:
      [Paulatinus]: “De bespookte waereld ontspookt. De duivel geroskamt en het Euangelie van den Spinnerok weerlegt” (1766) goo.gl/3Fe7Gb

  • Amerika heeft zijn ding al gedaan mbt het afschaffen van blackface en dergelijke koloniaal gedachtegoed erende tradities sukkel! Nederland zal over niet al te lang volgen. Ipv dat wij altijd maar willen wachten tot de rest vd landen bepaalde acties ondernemen kunnen we ook eens de flinkere bink zijn hè Jaapie

  • Kan er al van uit gaan dat Jaap het niet eens goed heeft gelezen. Het juiste voorbeeld van een mannetje die alleen zijn vingers in de oren steekt en begint te blèren. “Empathie” en “respect” komen in jouw woordenboek niet voor, hè Jaap?

 2. Wanneer pakken deze overschreeuwers eerst het racisme in eigen land aan ? Het beeld van Ghandi, icoon van geweldloos verzet, is beklad door een BLM terrorist. Maar over de duizenden doden die in Afrika als gevolg van stammentwisten vallen, of de doden die het gevolg zijn van machtswellustelingen hoor ik nooit een weerwoord of massale demonstraties. Blijkbaar is racisme door Afrikanen tegen Afrikanen wel oké ? Waarom komen de BLM adapter niet in opstand tegen de zwarte vrouwen die in Zuid Afrika uitgemoord worden omdat ze zogenaamd behekst zijn ?
  Een taak hierbij is zeker weggelegd voor ds. Jackson om het onderlinge racisme eerst te bestrijden. Trouwens beste dominee, de KKK staat ook open voor Afro Amerikanen en velen zijn daar lid van. Velen steunen ook Trump ondanks dat zijn beleid puur racistisch gestoeld is. Meten met twee maten beste dominee dat is wat ervoor gezorgd heeft dat wij tegenover elkaar staan.

 3. Zorg voor betere omstandigheden in Uw eigen land.
  Dan bedoel ik een goede uitkering ( werken willen zij niet ) goede en luxe huis vesting , medische zorg . Komen al de schreeuwers van zelf uw kant op .Hebben wij weer een zwarte Piet.

 4. Amerika heeft zijn ding al gedaan mbt het afschaffen van blackface en dergelijke koloniaal gedachtegoed erende tradities sukkel! Nederland zal over niet al te lang volgen. Ipv dat wij altijd maar willen wachten tot de rest vd landen bepaalde acties ondernemen kunnen we ook eens de flinkere bink zijn hè Jaapie

 5. Belachelijk, wij bemoeien ons toch ook niet met tradities in andere landen, waar bemoeien ze zich mee.
  Terwijl gekleurde kinderen in Nederland zeggen Zwarte Piet moet zwart blijven.

 6. ‘Sint Nikolaas’ zal vertrekken met zijn ‘zwarte pieten’ en de noorderzon,
  op het zelfde moment dat ‘Santa Claus’ met zijn kindslaven vertrekt.

 7. U ziet hier het grote probleem van Amerikaans Imperialisme.

  Amerika vindt dat zij het recht hebben andere landen op te dragen hun culturele waarden te delen.

  Zij hebben totaal geen verstand van de situatie van Zwarte Piet en zien dit als niets minder dan Black Face en Minstrel Plays die ze in Amerika en de Engelse wereld zelf hebben. Zij zijn nog nooit bij een Sinterklaasintocht geweest en denken er een expert in te zijn.

  Wat zij zien in de media is een vertekend beeld dat wordt gevormd door onze eigen te Engelse Media en niet door er zelf bij te zijn, om te zien hoeveel kinderen ongeacht hun herkomst genot krijgen uit het zien van de Katholieke Bischop.

  Voegt Zwarte Piet iets toe aan Sinterklaas is de vraag die men zich moet stellen. Dat is de vraag, maar vergelijk het niet met Apartheid of Black Face, want dat is een puur Engels concept dat meer over hun zegt dan over ons.

  • Jesse Jackson heeft groot gelijk. En ik heb verstand van ZP want ik ben hier opgegroeid. Dus het argument van “als je het feest kent, dan zie je dat ZP niet racistisch is” dat gaat niet op. Een voorbeeld van het tegendeel ontkracht bij dezen de stelling.

   • Koeien zijn hier ook opgegroeid en hebben nochtans geen verstand van Zwarte Piet.

    Komt u nog maar eens terug wanneer u ettelijke honderden boeken over het Sinterklaasritueel hebt gelezen.

    U bent iemand die de klok heeft horen luiden, maar die niet weet waar de klepel hangt.

  • Inderdaad, Zwarte Piet heeft helemaal niets met het Amerikaanse blackfacing te maken. In December duiken overal in Europa vreemde figuren op die verband houden met de jaarwisseling, met de Mid Winter Zonnewende, de dag met het kortste daglicht in het jaar. Oorspronkelijk droeg Piet een masker, zoals het zwarte masker van klei uit de ijzertijd opgegraven in Groningen. In Duitsland komt de knecht Ruprecht nog steeds met een masker. Shamanen gebruikten maskers om een andere realiteit te symboliseren. In Engeland zijn maskers gevonden die dateren uit de ijstijd. Toen de kerk het hier voor het zeggen kreeg, de boeren hun vrijheid ontnam en het feodale systeem een aanvang nam, werd de oorspronkelijk vrije Piet als knecht aan de bisschop toegevoegd. Bisschoppen waren ook krijgsheren en hadden lijfeigenen (slaven) op hun paleis. Waarschijnlijk behield Piet oorspronkelijk een esoterische kennis verbonden met Wodan’s Wilde Jacht, die over heel Europa bekend is. Wij moeten deze belangrijke culturele erfenis en traditie uit de prehistorie voor het nageslacht bewaren en Piet scheiden van de schijnheilige bisschop.

   • Jesse Jackson weet niets van de oorsprong van Sinterklaas en Zwarte Piet.
    De oorsprong van beiden stamt wellicht uit de Germaanse tijd. Meer dan 2000 jaar geleden. Toen wisten we niet nog niet dat er donker gekleurde mensen woonden in Afrika, En in Afrika had men geen weet van witte mensen.
    De oorsprong heeft niets de maken met de verwerpelijke slavernij of koloniale tijd. Sinterklaas en Zwarte Piet zijn de christelijke opvolgers van Wodan. De god van donder en bliksem. Hij reed met zijn paard en twee zwarte raven over de wolken. Raven die hem begeleidden en alles goed in de gaten moesten houden. Raven kunnen heel scherp zien. Lied: alles ziet die slimme Piet, zich vergissen kan hij niet. Een mooi compliment aan het adres van Piet zou ik zeggen. Wanneer de raven wit waren geweest dan zouden de Pieten wellicht nu ook wit zijn geweest!
    Zelf ben ik niet zo’n voorstander van het demonische feest Helloween dat vanuit Amerika naar hier is komen aanwaaien. En wat te denken van Santa Claus of de Kerstman. Die vele dwergen in dienst heeft die voor hem werken. Moeten we de Kerstman dan ook maar verbieden?. Ach, het zijn allemaal maar sprookjes en laten het ook maar sprookjes blijven. Wel zo gezellig.

 8. ‘Zwartkijker’, ‘kaaskop’ even een paar vegen uitwisselen een pilsje pakken en samen lachend uit elkaar.
  Tegenwoordig een ‘Snowflake’ begint te vloeken en te slaan als je alleen al een donkere blik op iemand werpt.
  Wat is er met die mensen loos, zijn ze van de pot gerukt of is hun ziel aan het wegrotten aan racistische wanen.
  Zelf houd ik me met verschillende minderheden bezig, niet beroepsmatig maar gewoon…gewoon,
  we komen bij elkaar over de vloer, helpen elkaar waar nodig en … gewoon… gewoon, wat is daar nou zo moeilijk aan.
  Ik snap het niet…waarom zijn er …”mensen”.. die de wereld en iedereen er op willen zien branden????

 9. Ik zou meer waarde aan zijn woorden hechten als hij niet zulke objectief foute en onzinnige uitspraken deed.
  “Black pete can not be seperated from the church and from the black face”, uh… wel. Ik heb van die kerk nog nooit gehoord en van die black face pas een jaar of 4 geleden. Daar naast, de black face is specifiek een spottend karikatuur. Zwarte piet is net zoals Mickey Mouse fictief.
  “Black Pete is not seen as equal and as fully human as the white people” Vrij logisch, want Zwarte Piet is fictief! We geven Sinterklaas ook geen AOW-uitkering en Haagse Harry wordt ook niet voor de rechter geleid.
  “is not merely a harmless part of christmas celebrations” Technisch waar, maar hier toont weer zijn onwetendheid: zwarte piet heeft geen donder met kerst te maken.
  “is someone to have fun with and not be treated as fully human” Ja, dat zei je al en ik heb daar al op gereageerd.
  Hebben we nog werk aan de winkel qua racisme in Nederland? Absoluut.
  Maar als je concrete acties wilt, kom dan wel met zinnige en juiste argumenten.

 10. Wat een eikel!!! Bemoei je niet met een Nederlands kinderfeest, kut Amerikaan! Je weet er niets van en we hebben geen behoefte om die klote Amerikaanse vergiftigde cultuur hier te importeren!
  Wij gaan hier lekker straks weer Sinterklaas verwelkomen MET Zwarte Piet!

 11. Wat een eikel!!! Bemoei je niet met een Nederlands kinderfeest, kut Amerikaan! Je weet er niets van en we hebben geen behoefte om die klote Amerikaanse vergiftigde cultuur hier te importeren!
  Wij gaan hier lekker straks weer Sinterklaas verwelkomen MET Zwarte Piet!

 12. Volledig clueless waar Zwarte Piet vandaan komt, zoals alle buitenlanders.
  Verdiep je liever eerst eens in de bisschop van Mira en wat die allemaal heeft gedaan voor je onzin uitkraamt en Zwarte Piet koppelt aan Zuid Afrika, totaalidioot!

 13. Mijn voorstel blijft dat als je echt achter Zwarte Piet staat en deze zo onschuldig is en ‘gewoon zwart’ is,, ga dan als kabinet dit jaar allemaal geschminkt als ZP lekker strooien in de 2de kamer. Dan is het waarschijnlijk meteen afgelopen.

 14. Why the fuck does this man from a very foreign country not mind his own fucking business?
  Apparently he has been badly conditioned in a society in which walking on egg shells is the daily norm, instead of living together in a relaxed way.
  He seems to be utterly badly informed as well.
  Zwarte Piet isn’t an exclusively Dutch tradition, the same child figure appears in Belgium, Germany and Scandinavian countries.
  Is he going to make the same appeal to these countries?
  Why not?
  In the United States of America they still use the terms “black and white” which is racist. To my regret, I see that too many of my fellow countrymen and mass media let themselves influence by the American propaganda and start using this division too…black…and white.
  Let me tell something to this priest from one of the most racist countries yet on this planet (the USA): m.i.n.d. y.o.u.r. o.w.n. f.u.c,k.i.n.g. b.u.s.i.n.e.s.s. and start taking away the problems and division in your own fantastic country and do not export sensitivities outside your own country as if it is the same here.
  Here, we live very differently than in the United States, we are very critical at racism, but we do not walk on egg shells like in the US, the reason why: in the US people are divided in two camps, you are either black or white, we stopped using these stupid negative nouns a long time ago.
  USA: mind your own business, and clean yourself up first

  ik ben 101% tegen racisme, maar ik ben ook 101% tegen het importeren van denkbeelden die niet in Nederland thuishoren
  Al 40 jaar heb ik vrienden uit Suriname, en de Antillen, we zijn allemaal in dezelfde stad (Den Haag) opgegroeid, als er al een kleur
  is die er toe doet, dan is het groen en geel. Deze man vergiftigt onze samenleving vind ik, optieften!
  Ga lekker je preek houden in je eigen land en laat ons met rust, alsof Sinterklaas en Zwarte Piet uitingen van racisme zijn.
  Lekker boeiend! Kut-Amerikaanse inmenging!

 15. Sinterklaas zonder Zwarte Piet is geen Sinterklaas.
  Van de Nederlandse cultuur heeft Jackson geen sjoege, dus Jesse kan zich in zijn meningsvorming het beste beperken tot zijn eigen VS,

 16. Kan er al van uit gaan dat Jaap het niet eens goed heeft gelezen. Het juiste voorbeeld van een mannetje die alleen zijn vingers in de oren steekt en begint te blèren. “Empathie” en “respect” komen in jouw woordenboek niet voor, hè Jaap?

 17. Ik vind dat kerst in Amerika ook verboden/veranderd moet worden, die elfjes zijn ook erg discriminerend tov de kleine mens, ze zijn ook een soort slaaf van de kerstman.
  Oh en als we het toch over kleine mensen hebben, ik vind dat het woord dwerg ook niet meer gebruikt mag worden, laten we het sprookje van Sneeuwwitje ook maar aanpassen.

  En zo kan ik nog wel meer dingen bedenken die verboden of aangepast moeten worden omdat er een bepaalde groep mensen gediscrimineerd worden….

  Waar zijn we met zijn allen in godsnaam (of mag dat ook niet meer?) mee bezig. En waar bemoeien die Amerikanen zich mee die helemaal niets van ons sinterklaas feest begrijpen. En waarom zeuren ze alleen in Nederland, terwijl er nog meer landen zijn waar sinterklaas gevierd wordt?

 18. Blackfacing betekend in WERKELIJKHEID dat de zwarte persoon VERBANNEN is en dat een witte persoon de PLEK IN NEEMT… met zwarte piet is dat NIET het geval, echt NIET. Er zijn VEEL zwarte mensen die zelf zwarte piet SPELEN. het is dus een SPEL en dat is NIET dat zwarte piet de slaaf is.
  Billy Holliday is het inernatinale en historiesche voorbeeld over wat black facu=ing ECHT is… zij, de leadzangeres van een bekende ban, mocht en WIT CAFE niet in… IN NEDERLAND ZIJN ER GEEN “witte” OF”zwarte” CAFE’S alleen maar BRUINE !!!
  In Nederland is WEL rasicme, dat komt van EXTREEM RECHTS namelijk bijvoorbeeld de moord op Kerwin Lucas Duynmeyer die door neo-nazis in amsterdam is vermoord… maar dat is NIET blackfacing maar wel ECHT gebeurd..

  https://en.wikipedia.org/wiki/Billie_Holiday
  https://www.youtube.com/watch?v=wHGAMjwr_j8
  https://en.wikipedia.org/wiki/Kerwin_Duinmeijer

  • De Sinterklaasviering is geen kinderfeest, maar een jaarwisselingsritueel dat de bedoeling heeft om de voorspoed en vruchtbaarheid van land en volk in het Nieuwe Jaar te verzekeren.

   En wie zal Sint Nikolaas terugbrengen uit het Dodenrijk als Zwarte Piet, de God der Doden aan het ritueel ontbreekt?

   U hebt er kennelijk geen flauw benul van dat het Sinterklaasritueel draait om de dood van de stervende Sint Nikolaas? En dat de belangrijkste Sinterklaas in dat ritueel niet de afgeschreven Sint Nikolaas is, maar zijn jeugdige troonopvolger Zwarte Piet?

 19. Hij heeft totaal niet in de gaten dat ‘Sint Nicolaas’ en ‘Santa Claus’ een en de zelfde figuur zijn.
  Geintroduceerd door Nederlandse Immigranten maar omdat ze het niet wilden vergelijken
  met hun slavernij verleden gebruiken zij maar fantasie figuurtjes, elfjes.
  Wat hier een ‘moorse knecht’ is word daar een ‘fantasie knechtje’ gebruikt.
  Zwarte piet was geen slaaf maar een vrijgekochte dankbarezoon van een moorse handelaar,
  die uit pure dankbaarheid en respect de bisschop van ‘Mira’ bijstond tot hij naar huis terug kon keren.

  Later werd onder invloed van de kerk de moorse knecht vervangen
  door een duivel/demon/boeman bij de amerikanen bekend als ‘krampus’.
  Dit verhaal is al een paar honderd jaren bekend en recent nog uitgezocht
  door meerdere mensen (geneologen) van beide zijde, en bevestigd.
  Als zwarte piet racistisch is, waarom zouden de kinderen, ‘blank’ en ‘zwart’
  zo gek zijn op hem, waarom willen ze allemaal zijn als ‘zwarte piet’.
  We noemen dit soort opgefokte figuren ‘snowflakes’ maar dadelijk eisen ze nog
  dat we hen voortaan ‘sootflakes’ gaan noemen. (ironisch bedoeld)

  Het zelfde met het vernietigen van afbeeldingen van ‘geschiedkundige figuren’
  uitwissen uit de geschiedenis, van geschied vervalsing gesproken.
  Ze vergeten dat dan ook figuren als ‘Dr Martin Luther King’ ook dienen te verdwijnen
  en wel om de rede dat als de ‘slavernij geschiedenis’ onvolledig is
  en niemand meer weet wat er in het verleden is gebeurd.
  Door zo tegen alles aan te ‘schoppen’ bereiken ze juist het tegenover gestelde
  van wat ze beogen te bereiken en creeeren ze juist alleen maar ‘haat’.

 20. Ik heb me er lange tijd over verbaast hoe iemand niet in kan zien dat zwarte Piet een Rasisme is. Toen ik opgroeide in de jaren 80, spraken alle zwarte Pieten met een Surinaams accent.

  Echter nederlanders kunnen er niets aan doen dat ze met bepaalde stereotypen zijn opgegroeid, Er wordt immers geen aandacht besteed aan de slavernij periode in het curriculum. Ook wordt er geen aandacht besteed aan beeldvorming die ontstond over Afrikanen tijdens het nationalisme. Speudo wetenschappers die verklaren dat Afrikanen fysiologisch minder zijn dan Witte Homo Sapiens. Laat dit ook de periode zijn waarin Zwarte Piet zijn oorsprong vind.

  Tevens zijn ze wel opgeleid met stelselmatig Rasisme in het onderwijs, zonder de capaciteit te hebben hier notie van te nemen:
  Zie onderzoek uit 1996.
  https://pure.uva.nl/ws/files/2159131/34888_UBA003000116_004.pdf

  We moeten beginnen met het onderwijs, erken je medemens En de fouten in het vaderlands verleden. We moeten samen verder.

  Ps mijn kinderen zijn halfbloed.

  • De stem van Zwarte Piet is aan modeverschijnselen onderhevig. Zo is er meen ik ook een periode geweest dat sommige vertolkers zichzelf een Moluks of Indonesisch stemgeluid aanmaten.

   Karakteristiek is dat Zwarte Piet spreekt met een vervormde stem; ook wel aangeduid als een holle stem.

 21. Pieten zijn van nature wit en worden tijdens het pakjes bezorgen zwart als gevolg van het roet in de schoorsteen. Het gaat hier om een traditie en een feest. Dat je hier racisme aan wilt koppelen is simpelweg onjuist. Houd toch op met die onzin en richt je energie op daadwerkelijk racisme (want dat is heel kwalijk).

  • Heb jij geen hersens. Op speel je gewoon dom zodat je je “traditie” voort kan zetten. Terwijl het zoveel mensen kwetst! Inclusief kleine kinderen. Wie wordt er zwart, heeft ronde gouden oorbellen en rode lippen omdat ze door een schoorsteen gaan??? Leg mij dat eens uit. En werk aan je empathisch vermogen en je egoïsme. Harteloze kwal. Oohh ja Google is gratis maak er gebruik van.

 22. Helemaal mee eens. “Pieten zijn van nature wit en worden tijdens het pakjes bezorgen zwart als gevolg van het roet in de schoorsteen. Het gaat hier om een traditie en een feest. Dat je hier racisme aan wilt koppelen is simpelweg onjuist. Houd toch op met die onzin en richt je energie op daadwerkelijk racisme (want dat is heel kwalijk).”.
  Jesse Jackson neemt niet de moeite om zich te verdiepen in de traditie van Zwarte Piet. Ook niet in de discussie anders had hij wel kunnen vernemen van roetveegpieten. Ook is hij schijnbaar nooit tijdens Sinterklaas op Aruba geweest. Deze vooringenomenheid staat gelijk aan racisme.

 23. Helemaal mee eens. ”
  Pieten zijn van nature wit en worden tijdens het pakjes bezorgen zwart als gevolg van het roet in de schoorsteen. Het gaat hier om een traditie en een feest. Dat je hier racisme aan wilt koppelen is simpelweg onjuist. Houd toch op met die onzin en richt je energie op daadwerkelijk racisme (want dat is heel kwalijk).”. Jackson laat zich niet informeren en is dus vooringenomen en derhalve helaas zelf een racist.

 24. The Netherlands: the only country in the world where white duitch citizens feel entitled to explain to black dutch citizens what’s racist and what’s not. And if black feel offended by ZP, or think it’s racist, they’re wrong. Blacks are not allowed to feel offended by ZP here. That’s how crazy it is.

  • Our god Zwarte Piet has as much to do with African negroes as African negroes have in common with green pinguins: nothing.

   How dare you to compare our divine chimney dweller with mere mortal humans. The hubris!

 25. Aan de moderator,

  Verzoek om kleine wijziging; ‘Anoniem 18 juni 2020, 16:54 at 16:54’ moet zijn ‘Hans de Wever 18 juni 2020, 16:54 at 16:54’.
  Mogelijk is hier iets fout gegaan, een kleine correctie zou op prijs worden gesteld!

  Betreft de volgende tekst;

  – – – – –
  Anoniem 18 juni 2020, 16:54 at 16:54

  ‘Zwartkijker’, ‘kaaskop’ even een paar vegen uitwisselen een pilsje pakken en samen lachend uit elkaar.
  Tegenwoordig een ‘Snowflake’ begint te vloeken en te slaan als je alleen al een donkere blik op iemand werpt.
  Wat is er met die mensen loos, zijn ze van de pot gerukt of is hun ziel aan het wegrotten aan racistische wanen.
  Zelf houd ik me met verschillende minderheden bezig, niet beroepsmatig maar gewoon…gewoon,
  we komen bij elkaar over de vloer, helpen elkaar waar nodig en … gewoon… gewoon, wat is daar nou zo moeilijk aan.
  Ik snap het niet…waarom zijn er …”mensen”.. die de wereld en iedereen er op willen zien branden????
  – – – – –

  Tot nu toe mijn complimenten voor de aanpak op deze ‘blog’, ik vind hem open en eerlijk, houden zo!

  met vriendelijke groet,
  Hans de Wever (pseudoniem)

 26. Het is zo jammer dat de mensen meer ’emotioneel’ reageren en niet ‘realistisch’.
  Hierdoor word mensen ‘opgenaait’, en mensen gaan de straat op die niks
  met protesteren te maken hebben, alleen hun stress en frustraties willen afreageren.

  Als de mensen zich wat meer de geschiedenis zouden doorvorsen zouden ze meer
  over de wie en waarom ontdekken, ‘goed’ of ‘kwaad’ is alleen bepaalt op dat moment.
  Door dat mensen protesteren en ‘verwijderen/vernietigen word de geschiedenis vervalst
  en het verleden word vergeten waardoor de fouten in het verleden, heden worden herhaalt.

  Dit schiet dus niet op, hoe de geschiedenis en beelden levend als herinnering hoe het niet moet,
  kijk na ‘Napoleon’, ‘Stalin’, Hitler’, stel voor geen herdenkingen aan de ‘holocaust’ of ‘de bevrijding.’
  Geen herinnering meer aan de strijd tegen ‘Apartheid’ door ‘Mandela’, geen herinnering meer aan
  de strijd tegen ‘de einde van de kolonisatie van India door ‘Ghandi’ of de strijd van ‘Dr Martin Luther King’.

  Het is echt ‘Bizar’ dat de protesters dit allemaal willen doen vergeten!!!.., uit de geschiedenis willen wissen,
  houd het juist ‘levend’, ‘zie’ en ‘accepteer’ dat er fouten zijn gemaakt, ‘LEER ER VAN ! ! !’

 27. Als witte man van 57 (nu wonend buiten Nederland) begrijp ik het niet goed: in mijn jeugd stond zwarte Piet voor iets positiefs: lenig, grappig, vriendelijk en aardig en eigenlijk vind ik dat nog steeds zo. Ik zou graag die eigenschappen hebben, Als ik als kind dat zo beleef, dan begrijp ik niet waarom we dit zo zwart-wit (in dit geval dus wel in een negatieve context) zien. Jammer. Overigens ben ik wel van mening dat de roetveeg zwarte Piet een hele goede ontwikkeling is. Daarmee blijft een traditie en doen we hopelijk genoeg recht aan mensen die zich anders gediscrimineerd voelen.
  Laat alstublieft niemand zich gediscrimineerd voelen. We leven in 2020!

  • Mooie reactie. Alleen jammer dat veel tegenstanders van Zwarte Piet om de een of andere reden nog niet te vreden zijn met een roetveegpiet.

 28. Heel veel racisten in de comments. Ja jij daar racist! Hoop dat je trots bent je titel. Google is gratis racist maak er gebeuren van onwetend imbeciel. Ik strooi wat empathische vermogen over jullie harteloze mensen neem het aan!

 29. Zwarte Piet moet blijven… > De zwarte boodschapper Hadji Firoez uit Nowruz is gelijk aan Zwarte Piet en heeft niets te maken met discriminatie of slaven te maken… In Iran (eigenlijk het Perzische rijk dat veel groter is) heeft het daarom de status van immaterieel erfgoed verkregen… . Sura’s en Asura’s maar ook maanpitri’s begeleiden mijn enige leven in de materie.. . Demonen (Asura’s) zijn/waren nu eenmaal nodig om de schepping te bewerkstelligen (Oerknal, kosmos >materie) en in stand te houden… Maar ze helpen mij ook om het andersom te doen. Of ik dat nu goed of fout vind doet er niet toe. Deze wereld is in ieder geval te verdeeld en verrot geworden… . Dat is de reden waarom ik vroeger op aarde ben dan verwacht…..

  > Dat ik de Upapadaka of langverwachte verlosser (Sinterklaas) zou zijn had ik in 1987 toen ik met een schaalmodel van de piramide van Cheops experimenteerde ook niet verwacht… Nu ben ik niet op zoek naar gelovigen of volgelingen. Die heb ik op facebook maar ook in de vorm van goden al genoeg…. Normale mensen bezitten slechts enkele ‘scheppers’… Ikzelf bezit ontelbare legers die groter in aantal zijn dan dat er ooit mensen op deze aarde hebben rondgelopen…. > …. Bekijk mijn Orb foto’s maar in de besloten Facebook groep ‘Alles over Orbs en Buitenaardsen’…. https://www.facebook.com/groups/337348779711602/?ref=bookmarks

  > Daar moet je dan wel (gratis) lid van zijn. Iedereen met een eerlijk profiel is daar welkom en mag zijn/haar eigen orbs laten zien… Een paar foto’s van mijn Zwarte Pieten zijn ook openbaar zichtbaar op de Facebookversie van Cosmic Orbs > https://www.facebook.com/CosmicOrbs/?modal=admin_todo_tour

  > En op de internet website (in ontwikkeling) van de Upapadaka = Cosmic Orbs . Onder het hoofdstuk ‘Over Mij’ staan nog sub-hoofdstukken. > https://www.cosmic-orbs.com/sinterklaas-zwarte-piet/

 30. Zonder Zwarte Piet of Hadji Firoez kan Sinterklaas niet bestaan. Weet Jesse Jackson of Koos Swart het soms beter dan de Upapadaka? Het licht komt nu eenmaal uit de duisternis (zwart)… En duisternis ofwel pure geest was het eerst.. niet andersom en het heeft niets van doen met slavernij of racisme zoals het geloof of andere vooroordelen die door Jezuïeten bedacht zijn te maken.
  De Nederlandse Hadji Firoez of Zwarte Piet moest volgens VN-mensenrechtenonderzoeker Verene Shepherd die verantwoordelijk is Kick Out Zwarte Piet en BLM Nederland verdwijnen… Zelfs Fb doet er aan mee. Het karma dat zij en iedereen die hier aan meewerkt zal zorgen dat deze als eeuwig eenzaam dolende zielen de hemel nooit kunnen bereiken. Welke idioten willen nu hun eigen scheppers verbieden? God of Allah bestaan niet. Deze zijn door het geloof gecreëerd. De Scheppers of Goden; Sura’s en Asura’s, Elohim en Pitris bestaan echter wel. (Zie bijvoorbeeld de FB groep van de Upapadaka > ‘Alles over Orbs en Buitenaardsen’.. Iedereen met een eerlijk ogend profiel (geboortedatum, gelijkende foto en een of meerdere plaatsen), kan hier zonder probleem lid van worden en ook foto’s van zijn of haar eigen scheppers posten. Natuurlijk heeft niemand er zoveel als de Upapadaka maar dat is normaal… Alleen is het bestaan van de Upapadaka niet normaal…
  De zwarte Hadji Firoez uit Nowruz in Perzië (Iran) kent gelukkig een sterke lobby van feestdagen die stammen van vóór de tijd van godsdiensten zoals de Islam. Het is daar Immaterieel Erfgoed van de Mensheid. Geloof en vooroordelen maken alles stuk. Tot nog toe wordt iedereen door de immanente christus iedere keer opnieuw herboren. Als je niet goed geleefd hebt wordt je ziel ook nog eens 3 tot 7-voudig gesplitst en mag je het keer op keer op deze aarde proberen goed te maken… Deze natuurwet ontbreekt bij de Upapadaka.
  Tja; de Upapadaka verlost de mensheid van de immanente christus en haalt deze van het kruis af.. … Onder de introductie van de Facebook pagina ‘Cosmic Orbs’ zie je 3 foto’s bij elkaar… NIET op “alles weergeven” klikken
  … Daaronder zie je het artikel van > 23 mei = foto 1 03 2019 Groot Welsden 23:41 (152) … Hieronder start het met de zin: ‘Iedereen heeft een paar Orbs of Elohim’… https://www.facebook.com/CosmicOrbs/
  De website die nog in ontwikkeling is geeft ook aanwijzingen https://www.cosmic-orbs.com/over-mij/

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here