Ex-moslima: ‘Het is alsof iemand je leert lopen en plots loslaat’

Foto: Continent Drifts
In islamitische landen worden ex-moslims vervolgd en onderdrukt. Ook in Nederland hebben ex-moslims het zwaar. De Kanttekening sprak onderzoeker Gert Jan Geling en ex-moslima Meryem. Meryem durft het feit dat ze geen moslim meer is niet aan haar ouders te vertellen uit angst voor fysiek geweld.

Het Humanistisch Verbond presenteerde onlangs het Freedom of thought report 2017 van de internationale humanistische koepel The International Humanist and Ethical Union. In het rapport wordt gesteld dat de rechten van ongelovigen wereldwijd steeds meer worden geschonden. In veel landen zijn volgens de organisatie ongelovigen slachtoffer van vervolging en onderdrukking. Zo is ‘afvalligheid’ in tweeëntwintig landen verboden en riskeren vooral ex-moslims de doodstraf. Ook in Nederland hebben ex-moslims te maken met sociale druk, uitsluiting, discriminatie en zelfs fysiek geweld.

Marokkaanse Nederlander Meryem is streng islamitisch opgevoed. Ze kwam er recent achter dat ze niet meer in God geloofde. Zo’n anderhalf jaar geleden begon ze te twijfelen aan haar geloof. ‘Eerst probeerde ik de twijfels weg te wuiven door te zeggen dat het de duivel is die dit soort dingen influistert. Ik dacht dat ik een fout maakte in mijn beredenering, dat er wel een uitleg was voor alle twijfels die ik had, maar de twijfels gingen niet weg. Ik probeerde te bidden om van mijn twijfels af te komen’, vertelt de ex-moslima, die niet met haar achternaam in de krant wil. ‘Tijdens het gebed begon ik plots te lachen, omdat ik me afvroeg ‘waar ben ik eigenlijk mee bezig?’ Voor mij bestond God niet meer en als God er niet meer is, dan slaan de bewegingen die je tijdens een gebed doet ook nergens op. Dat was het moment dat ik de ‘duivelse influisteringen’ als mijn eigen rede begon te zien. Ik accepteerde dat het mijn eigen twijfels waren en niet iets van buitenaf.’

DELEN
Hüseyin Atasever
Voormalig journalist en redacteur van de Kanttekening.