17.9 C
Amsterdam

Borrelen met borealen

Kiza Magendane
Kiza Magendane
Schrijver. Publicist. Politicoloog. Beleidsondernemer.

Lees meer

Het eind en het begin van het jaar staan in het teken van kerst- en nieuwjaarsborrels. Maar sommige borrels zijn spannender dan andere. Neem de nieuwjaarsborrel die op 23 januari gepland staat in Café Stoffel in Tilburg.

‘Buiten je bubbel borrelen’ heet deze borrel, die georganiseerd wordt door de lokale jongerenorganisaties van de PvdA en Forum voor Democratie. De organisatoren schrijven in de uitnodiging: ‘Een borrel waarbij jongeren uit hun politieke bubbel kruipen om elkaar te ontmoeten en ideeën, interesses en kennis uit te wisselen.’

‘Wat gaaf!’, dacht ik toen ik deze aankondiging las. We leven immers nu in het zogenaamde post truth-tijdperk, waarin mensen niet meer naar elkaar luisteren, maar zichzelf hebben opgesloten in echokamers. Daarom is het bewonderenswaardig dat de jongeren in Noord-Brabant samen een borrel organiseren. Veel volwassenen, die in hun eigen bubbels opgesloten zitten, kunnen iets van de Jonge Socialisten en JFVD in Tilburg leren.

Mijn vrienden en kennissen zijn verdeeld als het gaat over de vraag of je wel het gesprek moet aangaan met je ideologische tegenstanders. De ene groep is van mening, wat ik ook vind, dat we altijd open moeten staan voor de dialoog. De andere groep gelooft daarentegen dat er grenzen zijn die in acht genomen moeten worden.

In de ogen van deze vrienden en kennissen is het Forum voor Democratie racistisch en fascistisch. Dat betekent dat een gesprek met de aanhangers van Thierry Baudet en Theo Hiddema geen enkele zin heeft. Het is moreel fout. De Jonge Socialisten maken, door met JFVD te gaan borrelen, Baudets boreale ideeën salonfähig.

Voor dit standpunt valt zeker iets te zeggen. Rechts-extremistisch gedachtegoed wordt steeds meer mainstream gemaakt. Dat betoogt ook de in Amerika werkzame Nederlandse politicoloog Cas Mudde in zijn pas verschenen boek The far right today. Het electorale succes van rechts-populistische partijen heeft er volgens hem voor gezorgd dat traditionele partijen naar rechts zijn verschoven. Hierdoor is het onderscheid tussen ‘gewoon’ rechts en uiterst rechts minder scherp geworden, meent Mudde.

Wij leven met elkaar samen. Het kan daarom geen kwaad om samen een biertje te drinken, of een kopje thee

De VVD lijkt het bewijs van Muddes gelijk te bevestigen. Denk aan de brief die Mark Rutte aan het Nederlandse volk schreef, tijdens de Tweede Kamerverkiezingen in 2017. Hierin zei hij dat biculturele Nederlanders het land moesten verlaten, als het hier hun niet beviel. Ook het CDA draagt aan de normalisering van uiterst rechts bij, door het telkens maar te hebben over ‘de gewone Nederlander’, die zich bedreigt voelt door de islam en de vluchtelingen.

Het idee dat de islam de ‘joods-christelijke cultuur’ van Nederland bedreigt en dat de multiculturele samenleving is mislukt is ook mainstream geworden in ons politieke discours. We moeten oppassen, want anders worden Baudets boreale praatjes straks ook mainstream.

Toch blijf ik het een goede zaak vinden dat de twee politieke jongerenorganisaties in Noord-Brabant besloten hebben om uit hun bubbel te treden en met de ander in gesprek te gaan. Wij leven nu in een tijdperk met een overvloed aan informatie, terwijl het vertrouwen in politieke tegenstanders niet toeneemt. Op basis van onze politieke overtuiging krijgen wij informatie voorgeschoteld die onze eigen politieke stam prijst en tegenstanders demoniseert.

Het is geen gemakkelijke opgave om uit ons comfortabele bubbelbadje te komen. Dit komt door intellectuele luiheid, maar we vinden het soms ook heerlijk om op onze verklaarde tegenstanders neer te kijken. Ook al is het moeilijk om dit eerlijk toe te geven.

Maar politieke tegenstanders zijn niet je persoonlijke vijanden. Je kan misschien heel erg met een ander van mening verschillen, maar dat betekent niet dat je hem of haar als een paria moet behandelen. Dialoog en informele ontmoetingen blijven cruciaal om verschillen te overbruggen. Want pas op het moment dat je je tegenstander ontmoet ontstaat er ruimte voor begrip, voor tolerantie en zelfs voor wederzijds respect.

Wij leven met elkaar samen. Het kan daarom geen kwaad om samen een biertje te drinken, of een kopje thee. De Jonge Socialisten en JFVD geven het goede voorbeeld. Alvast fijne feestdagen. En proost op de medemenselijkheid en de verdraagzaamheid!

Nu u hier toch bent...

Goede journalistiek kost geld. Leden en donaties maken onze gebalanceerde berichtgeving over biculturaliteit, zingeving en vrijheid mogelijk. Steun ons daarom als u ons werk belangrijk vindt.

Vertel mij meer!
- Advertentie -