20.5 C
Amsterdam

Het xenofobe wereldbeeld van Wilders en Baudet

Thomas von der Dunk
Thomas von der Dunk
Publicist. Cultuurhistoricus.

Lees meer

Geert Wilders mag de anti-fascistische onderzoeksgroep Kafka wel voor eeuwig op zijn knietjes danken, nu die hem al binnen een dag van zijn beoogde Rotterdamse lijsttrekker heeft verlost. Want wat, als ze pas veel later ontdekt had dat Géza Hegedüs een racist en vereerder van de notoire Holocaust-ontkenner David Irving is? Wat als Wilders zijn fantastische lijst van kandidaten met deze meneer Hegedüs bovenaan al had ingediend op het moment dat diens intellectuele nalatenschap nog niet via YouTube was opgespoord? Dan was heel de verkiezingscampagne voor Wilders in de Maasstad op een catastrofe uitgedraaid, zeker als Hegedüs gewoon op behoud van zijn plaatsje op het stembiljet had gestaan en vervolgens tijdens zijn verkiezingscampagne Erkenbrand-filmpjes was gaan draaien.

Dus Geert, als je werkelijk de ballen hebt waarop je prat gaat als enige
‘volksvertegenwoordiger’ in het door jouw geminachte ‘nepparlement’ te beschikken, dan maak je vanaf morgen tot je pensioen maandelijks een kwart van je parlementariërsalaris naar Kafka over, zodat ze haar voor jou zo zegenrijke werk tot in de lengte der dagen kan voortzetten. Dan hoef je je namelijk zelf niet meer in de beroerde antecedenten van je entourage te verdiepen.

‘Rotterdam ga ik zelf doen’, aldus even eerder de leider van de Partij Voor Vreemdelingenhaat met veel aplomb. Intussen weet heel Nederland wat het betekent wanneer Wilders iets zelf gaat doen. Daarin schuilt voor hem het grote probleem, zijn diepgewortelde, bijna paranoïde wantrouwen jegens alles en iedereen, ook zijn naaste medewerkers, van wie er in de loop der jaren al heel wat gillend de PVV-burelen zijn ontvlucht. Wilders heeft nooit een partij durven opbouwen, omdat dat delegeren van belangrijke beslissingen zou betekenen. Dat maakt hem kwetsbaar voor het soort miskleun die hij nu inzake Rotterdam heeft begaan. Die zullen dus blijven terugkomen.

Wilders zelf mag heel zorgvuldig proberen zich verre te houden van antisemieten en racisten, al schuurt zijn anti-islamitische retoriek, die niet gehéél van genetische argumentatie vrij is, daar wel tegen aan. Dat betekent niet dat antisemieten en racisten zich zorgvuldig verre van Wilders zullen houden. Integendeel, op de PVV en ook het Forum voor Democratie van Thierry Baudet zullen dit soort lieden steevast af blijven komen, net als vliegen op poep.

Ook al houden Wilders en Baudet zich verre van enige oproep tot geweld, het gesloten wereldbeeld dat ze koesteren staat minder ver van dat van rechts-radicalen dan ze willen weten. Tot dat blijkens hun eigen uitlatingen door hen gedeelde wereldbeeld, waaruit ook het historische fascisme in het Interbellum kon putten, behoort de voorstelling van een soort onveranderlijke culturele oerkern van het eigen volk, waarbij het nationale ideaal in het verleden wordt geprojecteerd.

Gevolg van dat geloof in een soort onveranderlijke culturele oerkern van het eigen volk: afkeer van culturele pluriformiteit, dus weinig ruimte voor minderheden van welke aard (seksuele, religieuze, nationale) ook en een preoccupatie met sterke leiders met een hetero-macho-karakter, ook zonder alle op hun pad komende vrouwen begerig in hun pussy te grabben. De teloorgang van die oerkern is in de zienswijze van rechts-populisten én regelrechte fascisten meestal het gevolg van het verraad van een eenvormige elite, Joods, kosmopolitisch dan wel gewoon links, die doelbewust door massa-immigratie en machtsoverdracht aan internationale gremia de nationale weerbaarheid poogt te ondermijnen.

Complottheorieën zijn binnen dit xenofobe wereldbeeld, waarbij de ander per definitie een bedreiging voor het eigene vormt, dan ook nooit ver weg. Een onvermijdelijke intellectuele kronkel bij dit soort ultra-rechtse ‘denkers’ is dan ook dat de eigen beschaving enerzijds superieur heet, maar anderzijds kennelijk zo inferieur is dat ze al bij een ‘omvolking’ met een procent of vijf in de homeopathische gevarenzone belandt.

Kortom, ik voorspel u één ding, als niet ook Baudet nu razendsnel Kafka voor zijn personeelsselectie inhuurt, gaat hij, met zijn huidige spurt in de peilingen omhoog, nog heel veel plezier beleven aan alle halve en hele garen van de radicale rechterrand waarop hij een meer dan homeopathisch verdunde aantrekkingskracht uitoefent en die zich anders ongetwijfeld straks in grote getale voor een plaatsje op zijn kandidatenlijst zullen gaan melden.

Nu u hier toch bent...

Goede journalistiek kost geld. Leden en donaties maken onze gebalanceerde berichtgeving over biculturaliteit, zingeving en vrijheid mogelijk. Steun ons daarom als u ons werk belangrijk vindt.

Vertel mij meer!
- Advertentie -