17.9 C
Amsterdam

Mark Rutte blijft de pijn van Afro-Nederlanders negeren

Kiza Magendane
Kiza Magendane
Schrijver. Publicist. Politicoloog. Beleidsondernemer.

Lees meer

Sinterklaas is weer in het land. In de kranten en op social media las ik dat een groepje Nederlanders uit alle macht probeerde om knechten van de goedheiligman pikzwart te houden.

Zo bestormden twee weken geleden met vuurwerk bewapende pro-Pieten een zaaltje in Den Haag, waar Kick Out Zwarte Piet (KOZP) vredig een vergadering hield. De vandalen staken vuurwerk af, vernielden ruiten en beschadigden auto’s. Ze vinden dat KOZP, dat zich al vijf jaar inzet voor een inclusief Sinterklaasfeest, ‘de’ Nederlandse identiteit aan het afbreken is.

De minister-president deed er het zwijgen toe, zoals hij ook zweeg bij eerdere gewelddadige incidenten met agressieve pro-Pieten. Een commentator stelde dat Mark Rutte meteen ‘Pleur op!’ had geroepen als de vandalen ‘allochtonen’ waren geweest. Maar Rutte, die vindt dat Zwarte Piet nu eenmaal zwart is en dat hij daar niets aan kan doen, doet al negen jaar enorm zijn best om de pijn van zwarte Nederlanders te negeren.

Afgelopen zaterdag was ik aanwezig bij de KOZP-demonstratie in Den Haag. Daar riep voorman Mitchell Esajas de minister-president op om voor 5 december een delegatie van Afro-Nederlanders in Den Haag te verwelkomen en een serieus gesprek te voeren over anti-zwart racisme in Nederland. Op die demonstratie werd een foto van mij genomen, waarop ik met een vuist in de lucht sta.

Waarom deed ik dat? Ik sloeg een vuist in de lucht omdat ik demonstreerde tegen het moreel verval van ons land. Wij leven in tijden waarin Kim Kardashian de karikatuur Zwarte Piet veroordeelt, terwijl de minister-president van ons land in alle talen zwijgt over het racistische geweld tegen zwarte Nederlanders door geradicaliseerde pro-Pieten.

Ik deed een vuist in de lucht om duidelijk te maken dat Mark Rutte geen premier is voor alle Nederlanders. Hij is een minister-president die vindt dat mensen zonder Nederlands paspoort die protesteren tegen Zwarte Piet op moeten pleuren.

Wij leven in tijden waarin Kim Kardashian de karikatuur Zwarte Piet veroordeelt, terwijl Rutte zwijgt over racistisch geweld tegen zwarte Nederlanders

Te midden van deze gebeurtenissen vonden de fans van FC Den Bosch het blijkbaar nodig Excelsior-aanvaller Ahmad Mendes Moreira racistische woorden als ‘kutneger’ en ‘Zwarte Piet’ naar het hoofd te slingeren. Weer raakte het land in discussie, ditmaal over racisme in het voetbal. Maar ook over hoe moeilijk wij het vinden om te erkennen dat bepaalde verschijnselen en uitspraken racistisch zijn.

Toen ik dit allemaal las, besefte ik opeens dat Nederland de kunst beheerst om over racisme te spreken zonder daar echte oplossingen voor te vinden.

Dit was mooi zichtbaar toen de KNVB op Twitter een schitterende foto van het Nederlands Elftal deelde met de woorden ‘Genoeg is genoeg, #stopracisme’. Mooie woorden, maar ze zijn best leeg. Het is makkelijk om racisme te veroordelen, maar de vraag is welke acties je als organisatie onderneemt om racisme te bestrijden.

Ik denk aan 5 december 2050. Kinderen die nu in Nederland worden geboren zijn dan 31 jaar oud. Als zij kinderen hebben, nemen zij die mee naar een Sinterklaasintocht die vermoedelijk Zwarte Piet-vrij zal zijn – tegen de wil van de pro-Pieten van nu, die dood of op een oudere leeftijd zullen zijn.

Maar om ervoor te zorgen dat wij geen samenleving worden die in 2050 op racistische incidenten blijft reageren zonder concrete handelingen, moeten wij nu onze samenleving volledig hervormen. Om een medicijn tegen racisme te ontwikkelen moeten wij schoolkinderen niet alleen nieuwe waarden meegeven, maar ook nieuwe vaardigheden, via het onderwijs.

Wij moeten een samenleving opbouwen waar mensen op basis van hun waarden en vaardigheden worden beoordeeld, niet op grond van hun huidskleur. Waarden en vaardigheden zijn kleurenblind. Dát is wat ik tegen minister-president Mark Rutte zou zeggen als hij Afro-Nederlanders in het torentje zou uitnodigen.

Maar hoewel Mark Rutte de boeren, de bouwers, de Gele Hesjes en zelfs Gordon heeft uitgenodigd in het Torentje, ging hij niet in op het verzoek van KOZP om het gesprek te voeren over de grieven van Afro-Nederlanders. Hij moet namelijk wel tijd overhouden om ‘beleid te maken’. Je vraagt je af of de pijn van Afro-Nederlanders Mark Rutte eigenlijk wel boeit.

 

Nu u hier toch bent...

Goede journalistiek kost geld. Leden en donaties maken onze gebalanceerde berichtgeving over biculturaliteit, zingeving en vrijheid mogelijk. Steun ons daarom als u ons werk belangrijk vindt.

Vertel mij meer!
- Advertentie -