14.2 C
Amsterdam

Weg met de VVD en haar handlangers

Tayfun Balcik
Tayfun Balcik
Journalist en historicus.

Lees meer

‘Als je van de wereld een betere plek wil maken, start dan in je eigen buurt.’ Het is een gevleugelde uitspraak waar ik erg gevoelig voor ben. Andere varianten: ‘Als je de wereld wil veranderen, begin dan met je bed op te maken,’ of ‘Wees zelf de verandering die je in deze wereld wilt zien’. Prachtige, inspirerende woorden. Ze dwingen idealistische wereldverbeteraars ook naar de ongelijkheid in de eigen omgeving te kijken – althans, zo interpreteer ik deze aanmoedigingen.

Hoe anders zijn de VVD-slogans voor de gemeenteraadsverkiezingen op 16 maart. ‘Een uitkering is een lekkere hangmat’ stond bijvoorbeeld op een verkiezingsposter in de gemeente Hellendoorn. En in Amsterdam zag ik een bord staan met ‘Nog eens vier jaar woningen wegkopen voor de neus van starters? Amsterdam verdient beter.’ Hoe vernederend én onbeschaamd kan je wel niet zijn? Juist de VVD is verantwoordelijk voor de vernederende situatie waarin deze starters zitten.

VVD-Kamerlid Thierry Aartsen was er snel bij om afstand te nemen van ‘dit soort teksten’. Maar wat heeft iemand die op zijn uitkering wordt gekort vanwege de kostendelersnorm – omdat diegene noodgedwongen samenwoont, VVD-beleid zorgde er immers voor dat er geen woningen meer zijn – aan die loze distantiëring? Precies niks.

Als je Nederland én de wereld een betere plek voor iedereen wil maken, stem dan absoluut geen VVD. En ook niet op haar handlangers: D66, CDA en ChristenUnie, die medeplichtig zijn aan jarenlang sociaal afbraakbeleid én instemmen met selectie aan de poort van vluchtelingen op basis van kleur. Oekraïners mogen naar binnen, maar zwarte en islamitische vluchtelingen worden teruggeduwd of gaan een verdrinkingsdood tegemoet.

Nu ik toch bezig ben met een stemadvies: mocht je op de pro-Poetinistische racisten van de PVV, FvD of JA21 stemmen, dan pleeg je simpelweg verraad aan de mensheid, hoe plichtmatig ze nu ook afstand nemen van Poetin vanwege de invasie van Oekraïne.

Goed, wie blijft er dan over? Linkse partijen. Althans, wat voor links moet doorgaan. Zo wil de PvdA nog steeds niet radicaal breken met de neoliberale tijd en haar vernietigende dans met de VVD. De partij houdt daarom vast aan de kostendelersnorm en de Turkije-deal, waardoor vluchtelingen in de Griekse modder moeten blijven staan. De SP, zagen we weer uit de mond van Lilian Marijnissen, komt alleen op voor de witte arbeider. De afsplitsingen, zoals de 010 Socialisten en DSA in Amsterdam, zijn betere opties, omdat ze meer openstaan voor diversiteit.

Stem voor een Nederland dat antiracistisch is

Dan zijn er nog GroenLinks, BIJ1 en Denk. Landelijk zou ik nooit pleiten voor Denk, vanwege de Turks-racistische Tunahan Kuzu – hij heeft mij geblockt op Twitter – die Koerden, Armeniërs en alevieten allemaal door de wc wil spoelen. Maar op gemeentelijk niveau zitten er wel een aantal pareltjes tussen van de jongere generatie, zoals Achraf el Johari en Sheher Khan in Amsterdam. Zij zijn volgens mij, samen met GroenLinks en BIJ1, de toekomst voor een beter Nederland.

Stem voor een Nederland dat antiracistisch is, maar ook ‘woke’ op sociaaleconomisch gebied. Voor een Nederland dat denkt aan het collectieve belang, dat mensen met pech in het leven niet vernedert.

We hebben in Nederland jarenlang een afleidende, racistische cultuuroorlog gevoerd over ‘integratie’, ‘de islam’ en ‘straatterreur’, vaak aangezwengeld door de VVD. Rutte kon daardoor stilletjes een totale liberalisering en bezuinigingsoperatie plegen op de sociale sector, waardoor we nu hogere huren, verzekeringen en energierekeningen moeten betalen. Anderhalf miljoen (!) Nederlanders kunnen de tandarts niet meer betalen.

Stem ze weg op 16 maart. Nederland is van ons allemaal.

Nu u hier toch bent...

Goede journalistiek kost geld. Leden en donaties maken onze gebalanceerde berichtgeving over biculturaliteit, zingeving en vrijheid mogelijk. Steun ons daarom als u ons werk belangrijk vindt.

Vertel mij meer!
- Advertentie -