‘Ik ben avant-garde, ik moet prikkelen’

Foto: Constant Kusters
‘We hebben meerdere keren contact gehad, zowel telefonisch als via berichten’, zegt NVU-leider Constant Kusters over FvD-leider Thierry Baudet.

De Kanttekening onthulde op 25 augustus samenwerking tussen de Nederlandse Volks-Unie (NVU) en het Forum voor Democratie (FvD), op basis van bewijs geleverd door NVU-voorman Constant Kusters. Het FvD reageerde daarop door NVU- en FvD-lid Alexander Goossens te royeren, omdat hij zou zijn geïnfiltreerd in het FvD. Goossens schreef een bezwaarschrift waarin hij stelt dat hij altijd transparant is geweest tegenover het FvD over zijn lidmaatschap van de NVU. De Kanttekening sprak Kusters naar aanleiding van de ophef, onder meer over Thierry Baudet, Theo Hiddema, Geert Wilders, Pegida, immigratie, de islam en de recente gebeurtenissen in Charlottesville.

Hoe doet Baudet het?
‘Hij doet het leuk, ik heb hem zien spreken in Dudok in Arnhem. Ik zat op de tweede rij. Overal trekt hij volle zalen, dat doet hij goed. Dat zie je Wilders niet doen. Ik zie het FvD op de lange termijn overigens meer als concurrent van de VVD, niet zozeer van de PVV. Ik hoop op een vertrek van Wilders, zodat de weg vrij komt voor een brede rechtse partij, met mensen als Baudet, Ronald Sørensen en Marco Pastors. Ik begrijp dat Martin Bosma al best goede maatjes is met Baudet, maar het moet allemaal geheim blijven. Dat hij mij wel degelijk kent en dat we contact hebben gehad ontkent hij ook al. Nou ja, het bewijs dat hij daarover liegt blijkt wel uit die uitzending van PowNed (Baudet was in 2015 te gast in een uitzending van PowNed over Kusters, red.). Ik snap eigenlijk niet waarom. Ik heb geen ambitie om te regeren of iets dergelijks. Ik ben avant-garde, ik moet prikkelen. Ik ben hard nodig in die positie.’

DELEN
Dennis l'Ami
Journalist gespecialiseerd in politiek en maatschappij.