15.8 C
Amsterdam

Activisten bezorgd: Grieken verbieden ‘nepnieuws’, maar specificeren dat niet

Lees meer

Mensenrechtenorganisatie Human Rights Watch roept de Europese Commissie op om druk uit te voeren op Griekenland. Het Griekse parlement stelde vorige week de verspreiding van ‘nepnieuws’ strafbaar, maar nergens wordt vermeld wat dat dan precies is.

Nepnieuws is voortaan strafbaar in Griekenland als dat de potentie heeft ‘onrust te veroorzaken onder de bevolking of het vertrouwen ondergraaft in de nationale economie, de gezondheidszorg of de verdedigingscapaciteit van het land’, aldus het nieuwe wetsartikel van Griekenland.

‘Nergens in het wetsartikel definieert de Griekse overheid wat precies als nepnieuws wordt gekwalificeerd, noch volgens welke richtlijnen dat wordt vastgesteld’, aldus Human Rights Watch. ‘De nieuwe bepaling opent de deur naar gerichte strafmaatregelen richting journalisten, mediabedrijven, activisten en critici, als hun mening de regering niet bevalt.’

Eerder deze week zei de Nederlandse journaliste Ingeborg Beugel (foto, rechts) Griekenland te verlaten na bedreigingen uit Grieks-nationalistische hoek. Ze stelde kritische vragen aan de Griekse premier (foto, links) over de pushbacks van vluchtelingen, maar de premier reageerde fel: Beugel zou nepnieuws delen en zelf niet eens op het eiland Samos geweest zijn, waar vluchtelingen worden opgevangen. Dit, terwijl de pushbacks uitvoerig gedocumenteerd worden en Beugel dit voorjaar een reportage maakte vanuit Samos.

In Griekenland lopen de spanningen steeds verder op vanwege de vluchtelingencrisis. Zo is er vandaag een rechtszaak tegen hulpverleners wegens ‘mensensmokkel’, terwijl de hulpverleners zelf spreken van het redden van mensen in nood.

- Advertentie -