13.8 C
Amsterdam

Britse moslimraad: ‘Angst voor islamofobie onder Tory-bewind groeit’

Lees meer

Na de grote Conservatieve overwinning van de afgelopen verkiezingen zijn moslims zich meer zorgen gaan maken over moslimhaat. Dit stelt de Britse moslimraad.

Bij de verkiezingen van vorige week donderdag scoorde de Conservatieve Partij onder leiding van premier Boris Johnson 203 van de 365 zetels. Een absolute meerderheid, dus.

Reden voor de Britse moslimraad (Muslim Council of Britain, MCB) om de noodklok te slaan. In een verklaring stelt de raad dat er sprake is van een ‘zichtbare angst onder de moslimgemeenschap’ nu de Conservatieven de macht hebben.

De MCB heeft het al langer aan de stok met de Conservatieve Partij over moslimhaat, elke keer weer wanneer zich een ‘islamofobie-incident’ voordoet binnen die partij. Zo openbaarde the Guardian vorige maand ‘anti-islamitische en racistische social mediaberichten’ door vijfentwintig Conservatieve kopstukken en onthulden Britse media dat een Lagerhuis-kandidaat bang is voor ‘Eurabië’.

Johnson is zelf een van de voornaamste mikpunten van kritiek over de vermeend moslimhaat binnen de partij. Zo vergeleek Johnson vorig jaar boerka’s met brievenbussen en bankrovers en vroeg hij zich in een essay uit 2007 af ‘wanneer de 18e-eeuwse Verlichting doordringt tot de achterlijke islam’.

Vorige week uitte premier Boris Johnson al zijn excuses over ‘islamofobie’ bij de Conservatieven. Hij zegde daarbij een ‘onafhankelijk onderzoek naar elke vorm van vooroordelen en discriminatie’ binnen de Conservatieve Partij toe.

Maar de moslimraad is er verre van gerust op. ‘We maken ons zorgen dat islamofobie nu ‘ovenklaar’ is voor de regering. Boris Johnson heeft nu veel macht, en we bidden dat hij deze macht op een verantwoordelijke wijze zal uitoefenen voor alle Britten’, aldus de moslimraad.

Er zitten nu meer islamitische parlementariërs dan ooit in het Britse Lagerhuis: negentien, vier meer dan bij de verkiezingen van 2017. Hiervan zijn er vijftien aangesloten bij de Labour-fractie, vier zitten bij de Tories. 3 procent van de Lagerhuisleden is moslim, terwijl moslims 5 procent van de Britse bevolking vormen.

Voormalig Tory-partijvoorzitter Sayeeda Warsi zei vorige week dat het hoog tijd is dat de Conservatieve Partij haar relatie met de moslimgemeenschap verbetert. Ze vindt het ‘hoogst verontrustend’ dat partijgenoten van haar tweets deelden van anti-islamactivisten Tommy Robinson en Katie Hopkins.

- Advertentie -