14.8 C
Amsterdam

Concertgebouw voert vergeten eerste Surinaamse opera op

Lees meer

De opera Het pand der goden van de Surinaamse componist Johannes Nicolaas Helstone wordt deze maand opgevoerd in het Concertgebouw in Amsterdam.

Het pand der goden is een drama met muziek en zang van Johannes Nicolaas Helstone (1853-1927). De opera werd in 1906 vier keer opgevoerd in Paramaribo, maar raakte daarna in de vergetelheid. Voor het eerst sinds 1906 wordt de opera nu weer uitgevoerd.

De opera gaat over de held Olindo, die ontdekt dat hij een oudere zus heeft die na haar geboorte is ontvoerd door de goden om haar vader te straffen. Olindo gaat op zoek naar zus en reist naar de godentempel. Zal hij erin slagen zijn zus te redden?

Componist Helstone werd opgeleid tot onderwijzer, maar zijn passie was muziek. Hij kreeg de kans om te studeren aan het conservatorium van Leipzig in Duitsland en oogstte succes als organist, pianist en componist en trad op in Berlijn, Parijs en Wenen. Toch bleef hij niet in Europa, maar keerde weer terug naar Suriname. Daar schreef hij de eerste Surinaamse opera ooit.

De opera gaat op 15 februari in première in het Concertgebouw. Ook verschijnt er een biografie over Helstone.

- Advertentie -