23.5 C
Amsterdam

Demonstratie op komst tegen beeld ‘genocidepleger’ J.P. Coen in Hoorn

Lees meer

Activisten willen vrijdagavond in Hoorn demonstreren tegen het standbeeld van Jan Pieterszoon Coen, de omstreden gouverneur-generaal van de VOC.

De organisatoren zijn antiracisme-organisatie We Promise, het Indonesisch-Nederlandse Dekolonisatie Netwerk Voormalig Nederlands-Indië en de Molukse organisatie Building The Baleo. Ze schrijven op Facebook dat Jan Pieterszoon Coen ten onrechte wordt vereerd:

‘Hij heeft vanaf 1607 op gruwelijke wijze handel gedreven en is verantwoordelijk voor genocide. Onder zijn bewind werden 15.000 Bandanezen vermoord in het belang van de welvaart van Nederland. De 900 overlevenden werden tot slaaf gemaakt. (…) We hebben genoeg van dit VOC-sentiment dat genocide plegende kolonialisten als Coen al eeuwen ten onrechte als held vereert.’

De actievoerders eisen dat het beeld in een museum terecht komt. Op Facebook staat als locatie het Roode Steen-plein, waar Coens standbeeld staat. De Gemeente Hoorn stelt echter dat het plein vrijdagavond al wordt gebruikt door omliggende horeca en zoekt naar een andere locatie.

Forum-leider Thierry Baudet legde zaterdag nog demonstratief een bosje bloemen neer bij het standbeeld van Coen. Hiermee liet hij zijn ongenoegen blijken over de ‘beeldenstorm’ die momenteel door Nederland raast. Onder meer de Rotterdamse standbeelden van Piet Hein en Pim Fortuyn zijn hierbij gemolesteerd.

Er rijzen ook steeds meer stemmen om de Coentunnel te hernoemen naar een andere Nederlandse ‘held’. De Surinaamse verzetsstrijder Anton de Kom is hiervoor de aangewezen persoon, betogen onderzoeker Erika Marseille en journalist Arend Hulshof.

- Advertentie -