Turkije vervolgt columnist vanwege ‘aanzetten tot nieuwe coup’

Lees meer

Het Turkse Openbaar Ministerie is een onderzoek begonnen tegen journalist Ragip Zarakolu. In een column zou Zarakolu aanzetten tot een nieuwe staatsgreep.

Zarakolu werkt voor de socialistische krant Evrensel. In zijn column vergelijkt Zarakolu de huidige Turkse president met Adnan Menderes, die tot 1960 minister-president van Turkije was.

Menderes begon zijn carrière als democraat, maar werd steeds autoritairder. Hij werd in 1960 aan de kant gezet tijdens een militaire coup en een jaar later opgehangen. Zarakolu’s column heeft als titel ‘Geen ontsnapping aan het noodlot’.

Volgens Erdogan dreigt Zarakolu openlijk met een militaire staatsgreep en executie van de Turkse president. In een verklaring zegt Zarakolu dat hij tegen militaire coups is.

Op dit moment kent Turkije ruim honderd gevangen journalisten. Zij komen – in tegenstelling tot 90.000 vrijgelaten criminelen – niet in aanmerking voor een speciale amnestieregeling die bedoeld is om gevangenen tegen het coronagevaar te beschermen.

Ook advocaten hebben het nu steeds moeilijker in Turkije, schrijft het Turkse medium Ahval News. Erdogans AKP-partij wil advocatenverenigingen onder controle van de Turkse president stellen.

De AKP wil hiermee de advocaten straffen die kritiek hadden op een beruchte antihomo-preek van de Turkse hoofdimam Ali Erbas van Diyanet. Erdogan beschouwt kritiek op Diyanet als kritiek op de Turkse staat.

- Advertentie -

1 REACTIE

  1. Het is héél dapper, of een beetje dom om zo openlijk tegen Erdogan in te gaan als je in Turkije
    bent, of van plan er ooit heen te gaan. Ik denk echter dat Erdogan dankbaar moet zijn voor
    wat de heer Zarakolu aankaart. Het is een ‘reality check’ voor Erdogan die voor zich zelf moet
    gaan uitmaken hoe hij de geschiedenis in wil gaan. Want dat hij ooit deel zal uitmaken van de
    geschiedenis is onontkoombaar.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here