10.7 C
Amsterdam

Turkije vervolgt columnist vanwege ‘aanzetten tot nieuwe coup’

Lees meer

Het Turkse Openbaar Ministerie is een onderzoek begonnen tegen journalist Ragip Zarakolu. In een column zou Zarakolu aanzetten tot een nieuwe staatsgreep.

Zarakolu werkt voor de socialistische krant Evrensel. In zijn column vergelijkt Zarakolu de huidige Turkse president met Adnan Menderes, die tot 1960 minister-president van Turkije was.

Menderes begon zijn carrière als democraat, maar werd steeds autoritairder. Hij werd in 1960 aan de kant gezet tijdens een militaire coup en een jaar later opgehangen. Zarakolu’s column heeft als titel ‘Geen ontsnapping aan het noodlot’.

Volgens Erdogan dreigt Zarakolu openlijk met een militaire staatsgreep en executie van de Turkse president. In een verklaring zegt Zarakolu dat hij tegen militaire coups is.

Op dit moment kent Turkije ruim honderd gevangen journalisten. Zij komen – in tegenstelling tot 90.000 vrijgelaten criminelen – niet in aanmerking voor een speciale amnestieregeling die bedoeld is om gevangenen tegen het coronagevaar te beschermen.

Ook advocaten hebben het nu steeds moeilijker in Turkije, schrijft het Turkse medium Ahval News. Erdogans AKP-partij wil advocatenverenigingen onder controle van de Turkse president stellen.

De AKP wil hiermee de advocaten straffen die kritiek hadden op een beruchte antihomo-preek van de Turkse hoofdimam Ali Erbas van Diyanet. Erdogan beschouwt kritiek op Diyanet als kritiek op de Turkse staat.

- Advertentie -