14.4 C
Amsterdam

India sloopt huizen moslimactivisten na protesten tegen ‘kwetsing profeet’

Lees meer

Nadat Indiase moslims dit weekend protesteerden tegen negatieve opmerkingen over de profeet Mohammed door een woordvoerder van regeringspartij BJP, hebben de autoriteiten de huizen van minstens drie islamitische activisten verwoest

Zo werden zondag het huis van Afreen Fatima, een jonge islamitische activiste, en haar vader Javed Mohammad door bulldozers gesloopt nadat bekend werd dat Mohammad de protesten had georganiseerd.

Mikpunt van de protesten was landelijk BJP-woordvoerder Nupur Sharma, die negatieve opmerkingen maakte over de profeet Mohammed en zijn vrouw Aïsha, die zes jaar was toen ze met de profeet trouwde. Sharma haalde met haar opmerkingen niet alleen in India, maar ook in de Golfstaten en Pakistan zich de woede van veel moslims op de hals.

De protesten in India waren vrijdag begonnen en liepen uit de hand. Door het optreden van de Indiase politie, die honderden demonstranten arresteerde, raakten ongeveer dertig mensen gewond en werden twee islamitische tieners gedood. De politie doet nu onderzoek naar Fatima, haar vader Mohammad en andere islamitische activisten wegens het ‘aanzetten tot haat’.

Het bulldozeren van woningen van islamitische activisten gebeurt vaker in India, zoals in april na vermeend geweld tijdens een hindoefestival (foto). Volgens de hindoe-nationalistische BJP doet het zo aan criminaliteitsbestrijding en staan de vernielde gebouwen alleen op terrein dat door de overheid wordt beheerd. Amnesty International spreekt dit tegen:

‘Het merendeel van de gesloopte panden is eigendom van moslims. Dergelijke bestraffende sloop van gezinswoningen van verdachten kan ook neerkomen op collectieve bestraffing, in strijd met de internationale mensenrechtenwetgeving.’

Het recente bulldozergeweld en de dood van de twee islamitische tieneractivisten leidt tot veel ophef op social media. Journaliste Rana Ayyub (the Washington Post) twittert dat het bulldozergeweld een boodschap van de Indiase regering is aan critici: ‘Dit is de meest accurate definitie van fascisme en alle Indiërs moeten hun hoofd buigen van schaamte’.

Intussen roepen Indiase moslimleiders hun volgelingen op niet meer deel te nemen aan protestacties tegen de Indiase regering, uit angst voor nog meer geweld tegen moslims.

- Advertentie -