13.7 C
Amsterdam

PvdA: kabinet, kom op voor gevangen Marokkaanse journalist Omar Radi

Lees meer

PvdA-Kamerlid Kati Piri wil dat Nederland opkomst voor de Marokkaanse journalist Omar Radi, die al bijna een jaar in voorarrest zit en uit protest daartegen in hongerstaking is gegaan. Ze heeft Kamervragen gesteld aan minister Stef Blok van Buitenlandse Zaken.

Omar Radi werd in juni 2020 gearresteerd op verdenking van spionage. Ook wordt hij beschuldigd van verkrachting. Op 22 september ging het proces tegen hem van start, ruim een half jaar geleden. Hij kan maximaal tien jaar gevangenisstraf krijgen.

‘Het indienen van schijnbaar valse beschuldigingen tegen kritische journalisten maakt nu duidelijk deel uit van het draaiboek van de Marokkaanse regering om afwijkende meningen te onderdrukken’, stelde mensenrechtenorganisatie Human Rights Watch in september. ‘De beschuldigingen van spionage en een reeks andere beschuldigingen lijken te zijn bedacht om Omar Radi uit te schakelen.’

In 2019 werd Radi opgepakt vanwege ‘minachting van de wet’, omdat hij een kritische tweet schreef over een strafproces tegen enkele Rif-activisten dat toen werd gevoerd.

Volgens Kati Piri zit Radi vast vanwege zijn publicaties over corruptie in Marokko en de onderdrukking van het Rif-gebied. Het PvdA-Kamerlid vindt dat de Nederlandse regering zich veel te passief opstelt tegenover Marokko. Ze wil dat minister Blok op korte termijn, al dan niet in Europees verband, de zorgen van Nederland over de situatie van Radi kenbaar maakt bij de Marokkaanse autoriteiten.

Ook in Marokko is de detentie van Omar Radi niet onomstreden. Leden van het Comité voor Justitie, Wetgeving en Mensenrechten, een lokale NGO, hebben premier Saadeddin el Othmani schriftelijk om opheldering gevraagd over de hongerstaking van Omar Radi en Slimane Raissouni, hoofdredacteur van het inmiddels opgeheven dagblad Akhbar al Yaoum.

In de gisteren gepubliceerde persvrijheidsindex van Reporters Without Borders (RSF) is Marokko drie plekken gezakt, van plek 133 naar plek 136. Dat komt mede door de detentie van en de rechtszaken tegen Omar Radi en Slimane Raissouni.

- Advertentie -