17.9 C
Amsterdam

Regering-Biden gaat mogelijke genocide op Rohingya onderzoeken

Lees meer

De nieuwe regering van de Verenigde Staten gaat onderzoeken of het geweld tegen de islamitische Rohingya-minderheid in Myanmar als genocide bestempeld kan worden.

De bedoeling is om de gebeurtenissen die sinds augustus 2017 hebben plaatsgevonden in Myanmar te onderzoeken. In die maand lanceerde het Birmese leger een brute ‘opruimingsoperatie’ in de deelstaat Rakhine in het westen van het land.

Tijdens dit offensief, dat werd gerechtvaardigd als een reactie op aanvallen van Rohingya-militanten, staken soldaten en burgerwachten dorpen in brand, werden burgers vermoord en vluchtten naar schatting 750.000 wanhopige mensen over de grens naar Bangladesh.

Het hoofd van de mensenrechtencommissie van de Verenigde Naties heeft de acties van het leger eerder omschreven als mogelijke ‘daden van genocide’.

Ook diende Gambia in 2019 bij het Internationaal Gerechtshof in Den Haag een formele aanklacht in tegen Myanmar wegens genocide, een zaak waar Nederland zich vorig jaar samen met Canada bij heeft aangesloten.

In 2020 verklaarde het Internationaal Gerechtshof dat er op het eerste gezicht bewijs was van schendingen van het Genocideverdrag. Ook waarschuwde het dat de naar schatting 600.000 Rohingya die in Myanmar waren achtergebleven ‘uiterst kwetsbaar’ waren voor aanvallen door het leger.

Deze week verklaarde de inmiddels afgetreden Mike Pompeo (Buitenlandse Zaken) dat Amerika de onderdrukking van de Oeigoerse moslims in China als genocide bestempelt.

- Advertentie -