5.4 C
Amsterdam

Sit-ins voor staakt-het-vuren in Gaza leiden tot emotionele reacties

Lees meer

Meerdere Nederlandse treinstations waren gisteren het toneel van zogenoemde sit-in acties voor een staakt-het-vuren in Gaza. ‘Stop met het bombarderen van Gaza’, werd gisteren bijvoorbeeld in Utrecht gescandeerd. De demonstraties werden druk bezocht, maar er is ook veel kritiek en boosheid op sociale media.  

‘Mijn familie heeft niet zulke goede ervaringen met de trein naar Duitsland’, zegt PvdA-lid Bob Maas op X en vervolgt, ‘Dat hier een stelletje antisemieten op de eerste dag van Chanoeka en eerder tijdens Kristallnacht dit mogen flikken, terwijl de NS net als in ‘40-‘45 wegkijkt en faciliteert is werkelijk ontstaanbaar’ (sic).

Melissa Koutouzis van het Woonprotest kan er met haar gedachten niet bij. ‘’Stop bombing Gaza’ en ‘ceasefire now’ is antisemitisch? We zijn 15 duizend doden verder en 1,5 miljoen mensen op de vlucht, wie kijkt hier nou weg?’, reageert ze op de post van Maas. ‘En je vergelijkt een sit-in op ‘t station met treinen naar concentratie kampen? Snap je zelf hoe bizar dat is..?’, voegt ze daar nog aan toe.

De historicus Nadia Bouras volstaat met de mededeling dat ze het ‘een afschuwelijke tweet’ vindt.

In Amsterdam was er ook een sit-in, meldt AT5. De radicaal-rechtse partij JA21 heeft vragen gesteld aan het stadsbestuur, waarin wordt gesuggereerd dat de demonstranten bewust de dag van Joodse Chanoeka-viering hebben uitgepikt voor de sit-ins. Volgens burgemeester Femke Halsema zijn er geen aanwijzingen zijn dat er extra demonstraties zijn georganiseerd vanwege Chanoeka.

Naast Amsterdam en Utrecht waren er gisteren ook protestacties in Almere, Zwolle, Eindhoven, Rotterdam, Enschede, Nijmegen, Den Haag, Haarlem en Alkmaar.

- Advertentie -