14.7 C
Amsterdam

‘Tinkebell en vriendin seksueel geïntimideerd door Griekse politie’

Lees meer

Vorige week werd bekend dat de Nederlandse kunstenares Tinkebell en twee vrienden op het Griekse eiland Lesbos urenlang vast werden gehouden nadat ze eten hadden gegeven aan migranten. Ze zijn daarbij onderworpen aan een ‘seksistisch’ onderzoek, waarbij de politie hen beval zich uit te kleden. Dit verklaarde Tinkebell gisteren op Instagram.

‘Met een busje zijn we meegenomen naar het politiebureau in Karatepe’, aldus Tinkebell. ‘Onder valse voorwendselen’: tegen hen werd gezegd dat ze wat formulieren moesten invullen en dat het ‘niet meer dan een uur’ zou duren.

Maar ze werden uren vastgehouden, zonder eten en drinken. Een vriendin werd door een vrouwelijke agent gevraagd naar een aparte kamer te gaan en zich uit te kleden, zegt Tinkebell.

Omdat ze zich geïntimideerd voelde en bang was, heeft ze dat gedaan, aldus Tinkebell. ‘Ze moest knielen om te tonen dat ze niks in haar vagina had verstopt.’

Naakte fouillering en genitaal onderzoek is bij wet verboden als iemand niet officieel is gearresteerd en er geen aanklacht is. Het mag ook niet plaatsvinden zonder de aanwezigheid van een advocaat.

Toen Tinkebell aan de beurt was, weigerde zij tot driemaal toe dit te doen. ‘Ik zei: ‘Dit is illegaal’, en dat er ook geen aanklacht was.’ Uiteindelijk werd Tinkebell met haar kleren aan gefouilleerd.

Volgens Tinkebell hoort dit allemaal bij de intimidatie van ‘mensen die mensen willen helpen’ op Lesbos. Bij Tinkebell en haar vriendin hoorde ook een man, maar die werd niet gevraagd om zich uit te kleden.

Tinkebell denkt dat ze veel langer hadden vastgezeten als ze niet een berichtje naar haar vrienden had gestuurd – voordat haar telefoon in beslag werd genomen.

Van veel van de migranten waar ze contact mee hadden, is niks meer vernomen. Tinkebell: ‘Waarschijnlijk zijn ze teruggeduwd (naar Turkije, red.)’.

Seksuele intimidatie en gewelddadige pushbacks door de Griekse politie komen steeds vaker voor. Onlangs verklaarde de Koerdische schrijfster Meral Simsek aan de Kanttekening dat ze is aangerand en naakt gefouilleerd door de Griekse politie.

- Advertentie -