17 C
Amsterdam

Tunesische politie deporteert vluchtelingen naar Algerijnse grens

Lees meer

Volgens een Libische vluchtelingenorganisatie heeft Tunesië meer dan vijfhonderd vluchtelingen gedeporteerd naar een gebied nabij de Algerijnse grens, zonder voedsel of water. De vluchtelingen komen uit Sub-Saharaans Afrika en woonden tot afgelopen vrijdag in twee kampen in Tunis.

In de vroege ochtend van vrijdag 3 mei viel de politie beide vluchtelingenkampen binnen. De bewoners werden in bussen geladen en naar de grensstad Jandouba gedeporteerd. Ook een protestterrein buiten het kantoor van VN-vluchtelingenorganisatie UNHCR een paar kilometer verderop werd ontruimd door de politie. De demonstrerende vluchtelingen werden eveneens naar de Algerijnse grens vervoerd. In totaal zou het om ongeveer vijfhonderdvijftig mensen gaan.

Volgens de Arabische nieuwszender Al Jazeera volgt de politieactie een serie aan gebeurtenissen rondom vluchtelingen. Het politiek-maatschappelijke klimaat in het Noord-Afrikaanse land wordt steeds vijandiger jegens de tienduizenden vluchtelingen uit Sub-Saharaans Afrika. Ze worden aangevallen door politie en veiligheidsdiensten, belasterd door racistische retoriek en lopen het gevaar om te worden ontvoerd voor losgeld dat hun familieleden moeten betalen.

Onder de zo’n vijfhonderdvijftig vluchtelingen die nu naar Jandouba zijn gedeporteerd bevinden zich relatief veel kinderen en pasgeboren baby’s. De groep kreeg geen voedsel of drinkwater en is verstoken van medische zorg.

De Tunesische president Kaïs Saïed beweerde vorig jaar dat migratie uit landen ten zuiden van de Sahara gericht is op het veranderen van de demografische samenstelling van zijn land. Dit klinkt als de omvolkingstheorie – die luidt dat er een complot is om de Europese bevolking te vervangen door niet-witte migranten – maar dan toepasbaar op het Arabische en islamitische Tunesië. ‘Het expliciete doel van de opeenvolgende golven van illegale immigratie is om Tunesië te beschouwen als een puur Afrikaans land, dat geen banden heeft met de Arabische en islamitische naties’, zei hij.

- Advertentie -