23.1 C
Amsterdam

Zwolse moskee mag gebedsoproep zeven dagen per week laten horen

Lees meer

Het laatste bezwaar tegen de gebedsoproep van de Masdjied-E-Awliya-moskee in Zwolle is nu ook afgewezen door de gemeente, bericht De Stentor. Buurtbewoners storen zich aan de azan, die zeven dagen per week uit de luidsprekers schalt.

Buurtbewoners klagen al jaren over geluidsoverlast. Sinds maart 2021 roept de moskee van Stichting Miesbahoel drie keer per dag op tot gebed, vier keer op vrijdag, zowel overdag als in de avond.

Na klachten van bewoners werd het geluidsniveau van de luidsprekers naar beneden bijgesteld. Vorig jaar concludeerde de gemeente Zwolle na onderzoek dat de geluidsnormen niet overschreden werden, maar sommige bewoners bleven klagen.

Een klaagster nam in oktober vorig jaar rechtsbijstandsverzekeraar ARAG  onder de arm, met als doel de gemeente Zwolle te dwingen een einde te maken aan de geluidsoverlast. ARAG schreef hierover: ‘Cliënte meent dat (…) het islamitisch geloof constant aan haar wordt opgedrongen, hetgeen zij ervaart als een ongewenste en verregaande inmenging in haar privéleven.’

Burgemeester Peter Snijders (VVD) voelde daar niets voor. ‘We kunnen een verbod niet opleggen, we raken aan grondrechten.’

- Advertentie -