13.1 C
Amsterdam

Weegt voor Brabantse proletencoalitie boerenbelang zwaarder dan mensenleven?

Thomas von der Dunk
Thomas von der Dunk
Publicist. Cultuurhistoricus.

Lees meer

Cultuur, fatsoen, verstand en ruggengraat zijn met dank aan CDA en VVD afgelopen maand in het provinciehuis van Den Bosch afgeschaft. Een paar bedreigingen aan het adres van leidende CDA-politici in de provincie en een trekkeroptocht van de agrarische terreurorganisatie Farmers Defence Force (FDF), waarvan de proleterige voorman het presteerde om de stikstofreductie aan de Jodenvervolging gelijk te stellen, zijn voldoende om een college van Gedeputeerde Staten ten val te brengen. Vervolgens neemt de nieuwe coalitie een partij op die zich als spreekbuis van diezelfde bedreigers heeft opgeworpen.

Tot zover de christendemocratische ruggengraat in Den Bosch. Dan het fatsoen, ook in Den Haag. Wat zijn afgevaardigden in de Brabantse Staten dienaangaande denken en vinden is onduidelijk, want een inhoudelijke discussie vindt bij het zogenaamde Forum voor Democratie niet plaats.

Wat we wel kennen zijn de opvattingen van zijn Haagse voorman, één van de meest abjecte Kamerleden sinds de Tweede Wereldoorlog, die inzake de buitenlandse politiek als Poetinpraatpaal functioneert (dit is uiteraard, net als alles wat hijzelf te berde brengt, allemaal puur ironisch bedoeld) en inzake de binnenlandse leugenachtige ophitsing – denk aan het treinincident – niet schuwt. Met zijn pseudo-intellectualisme, dat veel van zijn kritiekloze volgelingen na enkele warrige boreale babbelredes nu vast doet geloven dat Beethoven nog op mammoeten heeft gejaagd, biedt hij racisme voor hoger opgeleiden (ook ironisch bedoeld) – of wat voor hoger opgeleid moet doorgaan (idem).

Met de partij van de man die VVD en CDA betitelt als onderdeel van een cultuurmarxistische samenzwering van landverraders die op de vernietiging van Nederland uit zijn gaan deze partijen nu dus vrolijk in zee. Nee, niet in Den Haag, die scheiding wordt inderdaad vanuit de landelijke leiding van beide cultuurmarxistische partijen haastig aangebracht, maar er gaat natuurlijk ook zo al enorme legitimatie van uit. En Baudet zal niet nalaten om victorie te kraaien dat hij zo binnenkort ook op het Binnenhof voor een coalitie salonfähig wordt.

Bij het CDA is dan nog, net als bij de Haagse Wildersgedoogcoalitie van 2010, tenminste hevige interne discussie ontstaan, zowel provinciaal als landelijk. Bij de VVD zelfs dat niet eens, net als toen. Opnieuw duikt ook Mark Rutte, die in deze coronatijden dan best een ordentelijk crisismanager mag zijn, bij alle grote politiek-morele vragen onder tafel.

Bij liberalen in andere Europese landen – en dat begint al bij België – zou dit ondenkbaar zijn, maar bij de Nederlandse VVD is op grond van een negatief vrijheidsbegrip het hele partijprogramma tot lage belastingen en ongestoorde koopmanshandel gereduceerd. Waarin je precies handelt, en met wie, is niet van belang.

Tot zover de christendemocratische ruggengraat in Den Bosch

De morele capitulatie in Den Bosch voor een handjevol agressieve agrariërs vertaalt zich nu een programma dat hen hun zin geeft, met de voorvrouw van een lobbyorganisatie nu als gedeputeerde aan het roer. Voorspelbaar slachtoffer van het FDF-proletendom is de cultuur, in de geest van Halbe Zijlstra tot vrijetijdshobby gereduceerd.

In Limburg, waar sinds vorig jaar een soortgelijke coalitie tussen rechts en extreemrechts aan de macht is, is dat al eerder gebeurd. ‘Als ik het woord cultuur hoor, trek ik mijn revolver’, aldus ooit Hermann Göring (ook deze vergelijking is natuurlijk ironisch bedoeld). Carnaval is óók cultuur, om de nieuwe gedeputeerde voor Vrije Tijd te citeren.

En dat brengt mij op het laatste punt: de coronacrisis. Carnaval heeft bij de uitbraak een grote rol gespeeld, maar nergens zijn de gevolgen zo dodelijk gebleken als in Noordoost-Brabant. Dat is vermoedelijk geen toeval: de Peel vormt het hart van de nu weer voor onaantastbaar verklaarde varkensindustrie. Het is het gebied van de hoogste stikstofconcentratie, van de Q-koorts en nog zo wat.

Er is inmiddels gegronde reden om aan te nemen dat het grote aantal coronaslachtoffers rond Uden – net als in de Povlakte – niet losstaat van de luchtvervuiling. Dat plaatst het Bossche buigen van VVD en CDA voor Forum in een dodelijk licht. Wat weegt voor hen eigenlijk zwaarder: het economisch belang van een minieme luidruchtige minderheid, of de gezondheid van honderdduizenden burgers?

Nu u hier toch bent...

Goede journalistiek kost geld. Leden en donaties maken onze gebalanceerde berichtgeving over biculturaliteit, zingeving en vrijheid mogelijk. Steun ons daarom als u ons werk belangrijk vindt.

Vertel mij meer!
- Advertentie -