22.9 C
Amsterdam

De vijf zuilen met Walid Benmbarek: ‘Na de hadj moet ik sterker staan in mijn geloof’

Fitria Jelyta
Fitria Jelyta
Journalist.

Lees meer

Tijdens de maand ramadan gaat de Kanttekening elke week in gesprek met bekende Nederlandse moslims. Aan de hand van de vijf zuilen van de islam vragen wij hen het hemd van het lijf. Hoe belijden ze het geloof? Wat betekent de islam voor hen? En hoe ervaren zij als moslims het leven in Nederland? Deze week: de Marokkaans-Nederlandse acteur en ondernemer Walid Benmbarek (41). Hij is onder andere te zien in de Videoland-serie Mocro Maffia, en de films Broeders, Infiltrant en Marokkaanse Bruiloft.

Ik getuig dat er geen God is dan Allah, en dat Mohammed (vrede zij met hem) Zijn boodschapper is

‘Een van de mooiste momenten die ik mij kan herinneren van deze zuil was toen ik het in de oren van mijn dochters fluisterde bij hun geboorte. Ik spreek de shahada – geloofsgetuigenis – ook uit in het Arabisch tijdens het gebed en tijdens het reciteren van de Koran, tijdens mijn rustmomenten.

‘God betekent alles voor mij. Mijn geloof brengt mij steeds terug met beide benen op de grond. Daar waar ik soms in alle haast en drukte van het werk met alles bezig ben om brood op de plank te leggen en voor mijn familie te zorgen, heeft Allah wel een centrale rol. God brengt mij terug naar de kern, namelijk dat er ook een leven hierna is en dat ik me daardoor niet alleen druk moet maken over wat ik hier op aarde doe, maar vooral ook wat het mij in het hiernamaals zal brengen. Ik ben God altijd dankbaar voor mijn leven, mijn vrouw en kinderen en mijn familie. Ook de gezondheid die ik heb om te doen wat ik graag wil doen in het leven.

‘Dit godsbewustzijn geef ik door aan mijn kinderen, door hen het gebed te leren en te leren de Koran lezen. Ik wil hen het juiste voorbeeld geven. Ik leer mijn kinderen de manieren van de islam, de normen en waarden die we vanuit de islam hebben gekregen. Daarbij gaat het ook om jouw gedrag tegenover anderen. Goed praten over anderen, netjes zijn voor de medemens, en eerlijk zijn. We leren onze dochters ook om met anderen te delen van wat ze hebben, dat is ook heel belangrijk vanuit het geloof. Op die manier geven we ze de boodschap mee wat Allah ons heeft gegeven in de Koran.’

Ik verricht dagelijks de vijf verplichte gebeden

‘Het gebed leert ons dat we gedisciplineerd moeten zijn. In het dagelijkse leven kan het pittig zijn om het gebed bij te houden en op de juiste tijden van de dag te verrichten terwijl je gewoon je ding aan het doen bent. Vooral het middag- en namiddaggebed zijn lastig om op tijd te verrichten, omdat je dan echt midden op de dag met allerlei dingen bezig bent. ‘Wanneer het voor mij mogelijk is om mijn gebed op tijd te doen, dan doe ik dat. Naast het acteren heb ik ook een stukadoorbedrijf. In mijn eigen kantoor heb ik daar mijn gebedskleding en een ruimte om de wudhu – reiniging – te doen. Maar als ik op de set sta en er wordt gedraaid, dan kan ik niet even weg om mijn gebed te doen. Het gebed doe ik dan na het schieten van de scène. Mijn streven is wel altijd om het gebed op tijd te doen.

‘Een van de belangrijkste eigenschappen van een moslim is zijn spraak’

‘In mijn werk als acteur is er wel ruimte om mijn geloof te belijden. Ik ben volop bezig met opnames tijdens het vasten nu, en iedereen houdt daar rekening mee. Ik kan niet eten als we tijdens de ramadan een eetscène spelen, maar daar wordt gelukkig rekening mee gehouden. Ook als ik mijn vasten moet verbreken op de set, dan wordt het eten op tijd voor mij geregeld. Daar wordt ontzettend goed mee omgegaan en met veel respect.

‘Je moet niet te vlug oordelen over een ander, hoe die zijn geloof beleeft. Uiteindelijk kan jij niet voor mij bepalen of over mij oordelen. Er is maar eentje die oordeelt en dat is God. Je kan me wel nasiha – wijze raad – geven, maar zelfs dan moet je rekening houden met de manier waarop je raad geeft. Een van de belangrijkste eigenschappen van een moslim is zijn spraak. Het moet zó netjes en beleefd zijn, dat je niemand ermee kan beledigen.’

Jaarlijks betaal ik de zakaat: 2,5 procent van mijn inkomsten gaat naar de behoeftigen

‘Ik vind de zakaat heel belangrijk. Het geeft mij een goed gevoel wanneer ik aan anderen geef. Mensen helpen en vooral niet alleen aan jezelf denken, dat vind ik echt een van de belangrijkste dingen binnen de islam. Ik hou ervan mensen te helpen, dat zit in mijn karakter. Soms neem ik te veel hooi op mijn vork. Dat zit ook in mijn karakter. Als iemand in de problemen zit dan ben ik bereid om het op te lossen, of het nu gaat om familie of vrienden.

‘Ik herken die behulpzame eigenschap ergens wel in mijn Mocro Maffia-personage Adil. Ondanks dat hij in het verkeerde circuit is beland, probeert hij toch zijn best te doen voor zijn familie, waar hij veel om geeft. Zijn neefje is ook verzeild geraakt in dit circuit en Adil denkt: ‘Dan houd ik hem bij me, en kan ik hem in ieder geval in de gaten houden om hem te helpen’.

‘Adil heeft veel meegemaakt en veel klappen gekregen, terwijl hij in het begin van de drugsoorlog verklaarde: ‘Dit is niet mijn oorlog, deze oorlog wil ik niet voeren’. Uiteindelijk heeft hij door de strijd toch zijn familieleden verloren. Hij is degene die het meest is kwijtgeraakt, terwijl hij de laatste was die de oorlog had gewild. Hij heeft veel motivatie om wraak te nemen, de woede zit bij hem heel diep. En dat is het resultaat van zijn behulpzame karakter, dat door omstandigheden niet tot uiting kon komen.

‘Wat mooi is aan zo’n rol, is dat je als acteur het karakter dat je speelt zelf kan vormgeven. Er is een Walid en een Adil. Ik kom op de set en dan kruip ik in de huid van Adil. Op het moment dat ik op de set sta en mijn personage speel, heb ik geen herinneringen uit mijn eigen leven nodig om de woede te kunnen spelen. Ik ben dan gewoon Adil, een personage dat heel erg geliefd is bij het publiek, of heel erg gehaat. Dat is ook het mooie van acteren. Ondanks dat Adil een crimineel is willen mensen niet dat hij sterft. Mensen herkennen zich in hem, hebben sympathie voor hem, onder meer omdat hij behulpzaam is op zijn eigen manier.’

Ik vast ieder jaar tijdens de heilige maand ramadan

‘Het vasten gaat me gelukkig goed af in combinatie met acteren. Vroeger was het moeilijk voor mij, maar nu ontdek ik dat het aan ritme ligt en een gezonde leefstijl. Ik ben nu bezig met gezonde voeding en ben veel aan het trainen. Als je de juiste voeding binnenkrijgt en er verder een gezonde levensstijl op nahoudt, dan is het vasten supergoed voor je lichaam. Het is ook wetenschappelijk bewezen dat mensen die vasten een veel betere focus hebben dan mensen die in het dagelijkse leven eten wat ze maar willen.

‘Op het moment dat je continu aan het eten bent, is je lichaam ook steeds het eten aan het verwerken. Nu heb je geen andere factoren. Tijdens de ramadan is heel veel ruis weg. Je bent bezig met vasten, spiritualiteit en rust. Daardoor beland je in een soort focus. Ik merk door het vasten bijvoorbeeld dat ik mijn teksten gemakkelijker kan leren, meer gefocust ben in mijn werk en steadier ben op de set.

‘Zoals je normaal functioneert, kun je ook functioneren tijdens de ramadan’

‘Als tip om het vasten goed en gefocust door te komen, geef ik mee dat je vooral geen suiker moet eten. Zorg ervoor dat je in ieder geval drie eetmomenten hebt voor zonsopkomst en na zonsondergang. Als je om negen uur ’s avonds het vasten verbreekt, neem dan een voedzame maaltijd met veel groenten, kip of vis. Neem veel eiwitten, en let op je vochtinname. Drink voldoende water of thee. En vlak voor het slapen nog een magere kwark of eiwitshake met wat fruit nemen. Ook in de ochtend voor de suhoor – maaltijd voor het vasten voor zonsopkomst – neem dan een maaltijd met een goed balans tussen groente, fruit en eiwitten. Dan zul je zien dat het vasten gemakkelijk is. Je zal scherp zijn en genoeg energie hebben om de dag door te komen. Zoals je normaal functioneert, kun je ook functioneren tijdens de ramadan.’

Minimaal één keer in mijn leven verricht ik de hadj: de bedevaart naar Mekka

‘Ik wil wel op hadj. Eerst op umrah – de kleine bedevaart – en dan op hadj. Ik ken veel mensen die er heel graag heen willen. Mijn moeder en mijn vader leven nog, ik hoop dat ik hen nog een keer daarnaartoe kan nemen.

‘Ik heb wel het idee dat je als moslim na de hadj weer opnieuw moet beginnen, en sterker in je geloof moet staan. Alles wordt gereset, waarbij het streven naar perfectie in je geloof het belangrijkste moet zijn. Op het moment dat ik het doe, moet ik het wel zo goed mogelijk doen binnen de kaders van de islam. Dat ik dan wel overal over nadenk op grond van mijn geloof en strenger voor mezelf moet zijn, en bij veel zaken de vraag moet stellen: ‘Is dit iets wat mag binnen het geloof?’

‘Veel moslims twijfelen over de hadj. Sommigen zeggen dat ze er nog te jong voor zijn, omdat ze vinden dat ze na de hadj niet serieuzer bezig kunnen zijn met hun geloof. Aan de andere kant weet je ook niet of je langer te leven hebt. Ik heb nu ook af en toe dat ik naar een feestje ga, maar als ik de hadj heb gedaan dan zou ik dat niet zo snel meer doen. Dat is precies wat ik eerder zei, over dat geloof een proces is. Na de hadj zijn er bepaalde zaken die niet meer geoorloofd zijn voor jou als moslim, omdat je deze zuil hebt volbracht.

‘Ik zie ook dat sommige moslims niet op hadj willen vanwege het regime in Saoedi-Arabië. Daar ben ik het niet mee eens: Mekka is Mekka. Ik probeer de hadj los te zien van het land. De hadj doe je voor jezelf, niet voor de Saoedische regering. Je betaalt wel voor de reis en je verblijf daar, maar het gaat om de rituelen en het daar zijn voor jouw geloof. Feit dat ik daar nooit meer in mijn leven heen zou gaan om vakantie te vieren, zegt al genoeg. De enige reden dat ik naar Saoedi-Arabië zou gaan is de hadj.’

Nu u hier toch bent...

Goede journalistiek kost geld. Leden en donaties maken onze gebalanceerde berichtgeving over biculturaliteit, zingeving en vrijheid mogelijk. Steun ons daarom als u ons werk belangrijk vindt.

Vertel mij meer!
- Advertentie -