14.1 C
Amsterdam

Denemarken wil slachtoffer Assad-regime terugsturen naar Syrië

Lees meer

Denemarken wil een Syrische vluchteling die is gemarteld onder het Assad-regime terugsturen naar Syrië. Dat meldt de nieuwssite Middle East Eye.

Mohammed Maher, die al zeven jaar in Denemarken verblijft, wordt naar eigen zeggen gezocht door het Assad-regime, dat hem al eerder gevangenhield en heeft gemarteld. In de jaren 90, toen de vader van de huidige dictator Bashar al-Assad de scepter zwaaide, verloor hij daarbij twee vingers.

De beroepspoging van Maher op het besluit van de Deense regering is geweigerd.

Denemarken is het eerste Europese land dat vindt dat Syriërs niet meer asielgerechtigd zijn, omdat Syrië onder het Assad-regime als ‘veilig land’ wordt beschouwd.

‘Denemarken is altijd open en eerlijk geweest. Vanaf de eerste dag hebben we Syrische vluchtelingen duidelijk gemaakt dat hun verblijfsvergunning tijdelijk is’, zei de Deense minister van Immigratie eerder dit jaar, toen het besloot dat Syrië weer veilig is.

‘De Deense autoriteiten geloven dat Syrië veilig is, maar het zijn nog steeds dezelfde beulen die aan de macht zijn’, schrijft Mahers dochter (18) op Twitter. Zij en haar moeder wacht mogelijk hetzelfde lot.

Nu hebben de dochter en haar moeder apart asiel aangevraagd, in de hoop dat ze bij succes de zaak van de vader kunnen heropend.

Van meer dan honderd Syriërs is inmiddels de verblijfsvergunning ingetrokken. Sommige Syriërs zijn al naar pre-deportatiecentra gestuurd, maar kunnen nog niet teruggestuurd worden omdat Denemarken geen diplomatieke onderhoudt met Syrië.

Ook in Turkije lijkt het tij te keren voor Syriërs. Zo zei Erdogan vorige week van één miljoen Syriërs af te willen, zij het op vrijwillige basis.

Middle East Eye meldt dat Syrië ‘onveilig blijft’ voor repatrianten, omdat ze daar met afpersing, marteling, seksueel geweld vermissingen worden geconfronteerd.

Onlangs werd door NIOD-onderzoekers een Syrische massamoord uit 2013 uit de doeken gedaan en de dader getraceerd. De VS veroordeelde de misdaden. Assad heeft niet gereageerd op de beelden.

- Advertentie -