14.3 C
Amsterdam

Prominente Turkse schrijvers steunen demonstrerende studenten Istanbul

Lees meer

147 prominente Turkse schrijvers hebben een solidariteitsverklaring uitgegeven richting de studenten aan de Bogazici Universiteit in Istanbul.

Studenten daar protesteren al ruim een maand tegen de nieuwe rector, die door president Erdogan is aangesteld. Ze vrezen dat de vrijheid van meningsuiting aan de universiteit in het geding is. Honderden studenten werden opgepakt. Erdogan vergeleek hen met terroristen.

‘Wij zullen niet buigen voor vervolging en onderdrukking’, stellen de schrijvers in de verklaring. ‘Het bestempelen van studenten als terroristen, de onrechtmatige aanhoudingen en het politiegeweld zijn allemaal nieuwe bewijzen dat ons land al lang geen rechtsstaat meer is.’

Onder meer Nobelprijswinnaar Orhan Pamuk (foto) en Elif Safak, de best verkopende vrouwelijke schrijfster van Turkije, ondertekenden het manifest getiteld ‘Wij zullen niet omlaag kijken’. Een politieagent zei tegen de demonstranten gezegd dat ze naar de grond moesten staren. Dat accepteerden de studenten niet.

Afgelopen zaterdag werd in Amsterdam een solidariteitsdemonstratie georganiseerd, waar onder meer SP-Kamerlid Sadet Karabulut haar steun betuigde aan de demonstranten.

- Advertentie -