13.8 C
Amsterdam

Turkije dwong Netflix om LHBT-personage te veranderen in hetero

Lees meer

Onder druk van de overheid heeft de Turkse Netflix-serie Ask 1010 (Liefde 101) de seksuele voorkeur van een personage gewijzigd.

Osman (foto), een scholier in deze ‘coming of age-komedieserie’, was in het oorspronkelijke script nog homo. Uiteindelijk hebben de makers hem in een hetero veranderd. De vicevoorzitter van president Erdogans AKP, Mahir Ünal, gaf dit gisteren toe in een interview op YouTube:

‘Netflix vroeg om een serie, waarvan het script al was voorbereid. De serie bevatte een homo-verhaallijn’, zei Ünal.

Ook stelde Ünal dat ‘de politieke LHBT-ideologie’ niet in overeenstemming is met de waarden van Turkije en van de AKP.

Ask 1010 is sinds april te zien op Netflix. Vlak voor de lancering waarschuwde de Turkse televisiewaakhond al het niet te zullen accepteren als de serie een homo-personage zou bevatten.

Volgens de Turkse onafhankelijke nieuwssite Ahval wordt de Turkse televisiewaakhond steeds islamistischer en homofober, wat zou passen bij het beleid van president Erdogan.

Vorige week noemde Erdogans woordvoerder ‘LHBT-propaganda’ een bedreiging voor de vrijheid van meningsuiting. Erdogan zelf zei eerder die week dat ‘nationale en morele waarden’ worden aangevallen door het ‘normaliseren van perversies’.

In Istanbul is de Gay Pride sinds 2015 verboden. Vorig jaar werd een illegale Pride-viering met traangas beëindigd.

LHBT’ers kregen in mei opnieuw een klap te verduren, toen professor Ali Erbas een verband legde tussen homoseksualiteit en ‘ziekten en verval’. Erbas is het hoofd van Diyanet, het Turkse presidium voor Godsdienstzaken, en geldt zodoende als hoogste imam in Turkije.

- Advertentie -