23.5 C
Amsterdam

Een kleine wond

Reyis Kurt
Reyis Kurt
Huisarts en schrijver van korte verhalen.

Lees meer

Voorbij middernacht belde onze oudste zoon, die netjes is opgevoed en nooit onnodig belt. Op zijn werk had hij zijn hand aan de rand van een metalen klep van een bak verwond. Nu bloedde de wond weer. Conform moderne benadering gingen we over op beeldbellen en zag ik een handpalm met veel bloed. Ik adviseerde een beter verband aan te leggen. Hij zei dat hij al bij het ziekenhuis was.

De beelden had ik niet aan mijn vrouw laten zien, maar desondanks sommeerde ze mij om op te staan en naar het ziekenhuis te gaan. We mochten tot de ingang van de spoedeisende hulp rijden. Hij stond daar buiten. ‘Ben je nog niet binnen geweest?’

‘Jawel.’

‘Hebben ze je niet geholpen?’

‘Ze hebben de wond gelijmd.’

Ik zag een netjes gelijmde kleine wond op de handpalm.

‘Maar wat is het probleem dan?’

Ze waren aan het lachen terwijl ze mij hielpen.

‘Zij werken daar de hele dag. Dat is normaal. Ambulancebroeders lachen ook veel.’

De volgende dag praatten we verder over hoe je je aan een klep van een bak kunt verwonden. Hij vertelde dat het een nieuwe bak is en dat hij de derde is die zich eraan heeft verwond. Ik adviseerde een letselschadezaak te beginnen. Tegen zijn werkgever. Of nog beter, tegen de producent van de bak. Hij vroeg hoe je nou vanwege een klein wondje een letselschadezaak kon beginnen. Ik zei dat hij kon vertellen dat hij nachtmerries had en dat hij in die nachtmerries zag dat hij achtervolgd werd door een metalen bak. Hij zei dat hij geen geld had om een advocaat te betalen. Ik antwoordde dat ze ‘no cure no pay’ werken en dat als hij die twee andere collega’s meeneemt de advocaat collectief kan claimen.

Terwijl wij ons lang bezighielden met een klein wondje had Khalid Meshal vanuit zijn villa in Qatar het bevel gegeven om Israël te bestoken en mensen in kibboetsen te vermoorden. Joe Biden en Mark Rutte schreeuwden over het recht op zelfverdediging van Israël. Benjamin Netanyahu deed dat met het platbombarderen van bewoond gebied in Gaza. Binnen enkele dagen waren er duizenden doden geteld. Mensen die droomden over een lang en gelukkig leven.

Extinction Rebellion mag naar huis. De aarde zal niet aan CO2-uitstoot bezwijken. De mensheid gaat zichzelf met wapens vernietigen.

Nu u hier toch bent...

Goede journalistiek kost geld. Leden en donaties maken onze gebalanceerde berichtgeving over biculturaliteit, zingeving en vrijheid mogelijk. Steun ons daarom als u ons werk belangrijk vindt.

Vertel mij meer!
- Advertentie -