16.3 C
Amsterdam

Minister Yesilgöz bewijst de witte arrogantie weer eens een goede dienst

Tayfun Balcik
Tayfun Balcik
Journalist en historicus.

Lees meer

In de week dat justitieminister Dilan Yesilgöz ‘wokisten’ tot een ‘bedreiging voor de rechtsstaat’ verklaarde, omdat die alles zouden willen cancelen wat hen niet aanstaat, viel het racistische n-woord op de publieke omroep, uit de mond van Ongehoord Nieuws-presentator Raisa Blommestijn. Zo ‘woke’ wordt de soep dus kennelijk niet gegeten in Nederland.

Blommestijn gebruikte het woord overigens naar aanleiding van onvervalst nepnieuws, waarin een compilatie-video werd getoond van zwart geweld op witte jongeren. Dat zou ‘zwart racisme’ en ‘blankofobie’ zijn, en daar is, volgens Blommestijn en haar gasten, nooit aandacht voor op Nederlandse televisie. Maar wat bleek? In geen enkel van de getoonde beelden is een ‘racistisch motief’ bewezen, factcheckte het KRO-NCRV-programma Pointer daags na de uitzending.

Ik vraag me werkelijk af hoe Yesilgöz het nieuws hierover – twee dagen na haar H.J. Schoo-lezing – tot zich heeft genomen. ‘Jeetje, Raisa, zit ik net uit te leggen dat we door wokisten worden bedreigd, ga je gelijk het n-woord gebruiken op de nationale televisie. Dat past niet in het wokistische dreigingsbeeld dat ik heb geschetst waarbij ik extreemrechts niet eens noem in de lezing en slechts één keer racisme, uiteraard plichtmatig bekritiseer. Alsof je een ‘moeder aller bommen’ gooit, terwijl ik net alle vredesactivisten tot vijand nummer één heb verklaard. Niet handig, dit.’

Yesilgöz zou de kritiek op het n-woord nog in haar eigen voordeel kunnen framen, door juist die kritiek als ‘woke’ en ‘cancelcultuur’ af te schilderen, met de negatieve connotatie die Yesilgöz en de haren toekennen aan woke. Dit brengt dan uiteraard wel het risico met zich mee dat de minister van Justitie antiracisme problematischer vindt dan ongeremd racisme op nationale televisie.

Maar goed. Yesilgöz heeft in 2016 al, toen nog VVD-raadslid in Amsterdam, in Café Wildschut gezegd dat ze de westerse cultuur superieur vindt aan andere culturen. Dat idee heeft haar geen windeieren gelegd in Nederland.

Ze zei in 2016 al dat ze de westerse cultuur superieur vindt. Dat legt haar geen windeieren

Intussen sluit het net zich rond Omroep Nederland. De andere omroepen hebben afstand genomen van de uitzending, zelfs PowNed. Bovendien heeft NPO het Commissariaat voor de Media verzocht om zich hierover uit spreken, ‘in het licht van het Mediawet-artikel 2.88 lid 5: een publieke media-instelling neemt passende maatregelen om te voorkomen dat het aanbod van haar mediadiensten aanzet tot geweld of haat jegens een groep of lid van een groep’.

Dat belooft dus nog wat nieuws. Je kan er namelijk de klok op gelijk zetten dat Omroep Nederland en andere witte nationalisten alle mogelijke sancties tot aan de Hoge Raad zullen aanvechten onder de noemer van ‘vrijheid van meningsuiting’, ‘ze gebruiken het zelf ook’, ‘het betekent ‘zwart’’ enzovoort. Ik ben heel benieuwd hoe de witte rechters van Nederland zich hierover gaan uitlaten.

Dan de kwestie zelf.  Is het gebruik van het n-woord racisme? Of is hier sprake van een ‘doodgewoon Nederlands woord’, zoals Blommestijn op Twitter naderhand zelf verklaarde? Natuurlijk is het n-woord racisme, zoals ‘Turkie’, ‘Mocro’ ‘brillenjood’, ‘smous’, ‘mof’ en ‘jap’ allemaal ook racistische termen zijn. Het zijn dehumaniserende scheldwoorden, die mensen op een minachtende manier reduceren tot hun huidskleur.

Dat leden van die groepen zelf ook zulke termen gebruiken, doet daar niks aan af. Als wit persoon in een witte wereld heb je vanwege je huidskleur, maar ook historisch, maatschappelijk en politiek gezien, een andere positie dan zwarte mensen. Je ondervindt de nadelen niet van het zwart-zijn. Dus wie geeft jou het recht om te bepalen wat racistisch is of niet?

Het antwoord daarop weten we al: witte Nederlanders, witte arrogantie en witte macht. Heel veel witte Nederlanders denken dat ze hiermee ook het gelijk aan hun kant hebben. En de minister van Justitie, een vrouw van kleur, is het met hen eens. Woke is vijand nummer 1. Niet de bedreigers van artikel 1 van de grondwet.

Nu u hier toch bent...

Goede journalistiek kost geld. Leden en donaties maken onze gebalanceerde berichtgeving over biculturaliteit, zingeving en vrijheid mogelijk. Steun ons daarom als u ons werk belangrijk vindt.

Vertel mij meer!
- Advertentie -