13.3 C
Amsterdam

Peter R. de Vries is de personificatie van rechtvaardigheid

Jaswina Elahi
Jaswina Elahi
Cultuurwetenschapper. Onderzoeker maatschappelijke ontwikkelingen.

Lees meer

Er zijn maar weinig mensen die rechtvaardigheid niet alleen hoog in het vaandel hebben staan, maar er ook naar leven en handelen. Een van die weinige personen is Peter R. de Vries. Ik had hem daarom altijd al erg hoog zitten. De moordaanslag op zijn leven heeft mij zeer aangegrepen, net zoals deze aanval veel mensen om mij heen heeft geraakt, van jong tot oud. Als ik de berichten op social media lees, valt het mij bovendien op hoezeer hij geliefd is bij verschillende etnische groepen. En dat is niet vreemd, want hij kwam ook voor hen op.

Peter R. de Vries ageert tegen elke vorm van misdaad en onrecht. Niet alleen in de onderwereld, maar ook die in de bovenwereld en in het publieke debat. In de media is hij een stem geworden voor minderheden. Hij weerspreekt het rechts-populistisch gebral dat de meeste journalisten en presentatoren overnemen en spuien op de Nederlandse radio en televisie. Peter R. durft zijn standpunten niet alleen luid en duidelijk uit te spreken, maar kan die ook helder onderbouwen.

Zijn strijd tegen misdaad en onrecht stuit op veel weerstand. Niet alleen zware criminelen maakten er geen geheim van dat Peters leven op het spel staat, ook de doodsbedreigingen van boze pro-Zwarte Piet-aanhangers bereikten hem. Maar sinds eergisteren wordt hij alom geprezen om zijn moed, scherpte en rechtvaardigheidsgevoel.

Naast de terechte lofbetuiging is de framing van de aanslag opvallend. Door minister-president Rutte en de media wordt Peter R. de Vries neergezet als een journalist, en is de aanslag daarom tevens een aanslag op de vrije journalistiek. Dat is een opmerkelijke reductie, omdat de man bekend staat om zijn veelzijdigheid. Hoewel Peter R. de Vries een achtergrond heeft in de journalistiek, is hij ook politieman geweest. Hij is vertrouwenspersoon, speurder – in één woord: een misdaadbestrijder. Hij is een bedreiging voor verschillende criminele figuren.

Het is niet bekend vanuit welke hoek de opdracht tot het doden van Peter R. de Vries is gegeven, maar het vermoeden is dat die komt uit het criminele circuit. Criminelen worden niet bedreigd door de publiciteit van Peter R. de Vries, maar door diens speurwerk.

Anders gezegd: de aanslag is niet zozeer een aanslag op de journalistiek, maar op de rechtsstaat.

Hoewel hij regelmatig te zien is in de media, is Peter R. de Vries veel meer dan alleen een journalist. Als met je hoofd op televisie komen het enige criterium was, dan zou Rutte de meest populaire journalist van Nederland zijn.

Een aanslag op waarschijnlijk de belangrijkste waarde van zijn leven: zijn strijd tegen de misdaad

Ooit richtte Peter R. de Vries in 2005 een politieke partij op: de Partij voor Rechtvaardigheid, Daadkracht en Vooruitgang. Nederland zat er niet op te wachten en koos voor de gevestigde partijen. Jammer. Want de huidige ontwikkelingen binnen de gevestigde partijen laten zien dat juist ethisch handelen ver te zoeken is. Maar Peter R. de Vries hield gelukkig vast aan zijn geluid van rechtvaardigheid. Zo heeft hij bijvoorbeeld stevig kritiek op het inhumane vluchtelingenbeleid van Nederland en durft hij deze tegendraadse opinie op verschillende platforms en kanalen uit te dragen.

Peter R. de Vries is niet alleen een symbool voor de vrije journalistiek, maar vooral de personificatie van rechtvaardigheid. De aanslag is een aanslag op waarschijnlijk de belangrijkste waarde van zijn leven: zijn strijd tegen de misdaad.

Een dag later dringt de onjuiste framing gelukkig door in de politiek. Daar wordt nu gefocust op de georganiseerde misdaad in plaats van de journalistiek. Het neerschieten van misdaadbestrijders wordt nu als een thema geformuleerd en de rechtsstaat wordt er weer bij gehaald. ‘Dit is onacceptabel’, zei minister Grapperhaus. Daar ben ik het mee eens.

Mijn hart gaat uit naar zijn dierbaren. In zijn strijd voor het leven wens ik Peter R. De Vries veel kracht toe. Hoe dit ook afloopt, zijn strijd voor rechtvaardigheid zal worden voortgezet.

Nu u hier toch bent...

Goede journalistiek kost geld. Leden en donaties maken onze gebalanceerde berichtgeving over biculturaliteit, zingeving en vrijheid mogelijk. Steun ons daarom als u ons werk belangrijk vindt.

Vertel mij meer!
- Advertentie -