17.2 C
Amsterdam

Gevaarlijke flirt van VVD met PVV

Mehmet Cerit
Mehmet Cerit
Hoofdredacteur.

Lees meer

Onlangs gaf VVD-lijsttrekker Dilan Yesilgöz aan dat ze samenwerking met de PVV niet uitsluit. Ze wil zien ‘waar de heer Wilders mee komt’ en refereert aan Wilders’ – naar eigen zeggen – meer gematigde toon van de laatste weken. Dat is een kortzichtige knieval. Al twintig jaar verkondigt de PVV anti-rechtsstatelijke, ondemocratische en racistische standpunten. Denkt Yesilgöz echt dat Wilders gaat veranderen? Misschien voor de bühne wel, om aan de macht te komen. De deur op een kier zetten naar de PVV is een gevaarlijke flirt. Om aan de macht te blijven en de eigen onderhandelingspositie te versterken normaliseert de VVD de haatzaaiende agenda van de PVV.

Voor wie het niet meer scherp voor de geest heeft, hebben we hier acht PVV-voorstellen en praktijken op een rij gezet:

1) De PVV wordt geleid door één persoon, het enige lid van de partij, Geert Wilders. Er is geen partijdemocratie. De vraag is hoe groot het democratische gehalte is van iemand die in eigen partij geen democratie toestaat?

2) Wilders beschuldigde kritische media in het verleden van ‘nepnieuws’ en noemde journalisten ‘tuig van de richel’. Dat wekt zorgen over zijn respect voor de vrije pers.

3) De PVV heeft voorgesteld om rechters te ontslaan en rechtbanken te ontbinden als ze beslissingen nemen die niet in lijn zijn met zijn standpunten. Dit voorstel tast de grondwettelijk vastgelegde onafhankelijkheid van de rechterlijke macht aan.

4) Wilders wil uit internationale verdragen stappen, zoals het Europese mensenrechtenverdrag. Dat is niet alleen verwerpelijk, maar kan ook de positie van Nederland binnen de internationale gemeenschap verzwakken.

5) PVV’ers als Gidi Markuszower houden met grote regelmaat in de Kamer tirades waarin migranten ‘hyena’s’ worden genoemd, die uit ‘achterlijke zandbaklanden’ komen.

6) Wilders noemt de Tweede Kamer een nepparlement. Dat getuigt van een gebrek aan respect voor de democratie.

7) Wilders wil de Koran verbieden en pleitte voor het sluiten van alle Nederlandse moskeeën. Dat staat haaks op de godsdienstvrijheid én de vrijheid van meningsuiting.

8) De PVV wil een verbod op de dubbele nationaliteit en mensen met een dubbele nationaliteit het stemrecht afnemen. Dat is in strijd met het Nederlandse recht.

Als je al deze punten op je laat inwerken, dan besef je dat de PVV daadwerkelijk antidemocratische en ongrondwettelijke standpunten heeft. Het is onbegrijpelijk dat de VVD deze partij niet langer uitsluit.

Het standpunt van de VVD is dan ook als een bom ingeslagen in grote delen van bi-cultureel Nederland. Mensen met een migratieachtergrond maken zich zorgen. Ze vragen zich af wat voor partij de VVD eigenlijk is. Zij vrezen dat wij straks een extreemrechts kabinet krijgen. Wat gebeurt er als de PVV gaat regeren? Wat betekent dat voor Nederland? Ik krijg regelmatig vragen van hoogopgeleide statushouders die hard werken en hun steentje bijdragen aan onze samenleving: ‘Hoe kan Yesilgöz, een vrouw met een vluchtelingachtergrond, zo’n antidemocratische partij niet uitsluiten?’

Veel witte Nederlanders halen misschien hun schouders op. Ze denken: het zal wel. Wilders komt toch nooit aan de macht. Maar die gedachte is naïef. Rabbijn Lody van de Kamp maakte in 2018 een vergelijking tussen hoe de Jodenvervolging vroeger begon en de dehumanisering en discriminatie van moslims nu. De verschrikkingen in het Derde Rijk ontstonden niet plotseling, zei hij. Ze begonnen met retoriek, met haatdragende en opruiende taal over Joden, homoseksuelen en andere minderheden.

De haatdragende taal van Wilders wordt steeds ‘normaler’ gevonden. Hij is als een radiootje dat al jaren op de achtergrond aanstaat. Dan wordt het in sommige geledingen van de samenleving acceptabel om ook zo denigrerend over moslims en vluchtelingen te praten.

Dat is dus wat er zo erg is aan de uitgestoken hand van de VVD. Hiermee maak je racisme en haatretoriek salonfähig en sluit je, onder andere, meer dan een miljoen moslims uit. Indirect geef je het signaal af dat zij geen onderdeel zijn van Nederland. Beseft de VVD dat? Het is de taak van de media om alert te zijn – maar de ophef op radio, tv en elders is beperkt. Onze columnist Hizir Cengiz wijst er in zijn column op dat journalisten belangrijke hoeders van de rechtsstaat zijn. Zij dienen alert te zijn op rechtsextremistisch gevaar. Let u goed op?

Terwijl ik deze column aan het schrijven was zag ik de nieuwste opiniepeiling van I&O. Daarin wint PVV 4 zetels dankzij de opendeurpolitiek van VVD. De PVV boekt bovendien als enige partij een significante winst ten opzichte van twee weken geleden. De partij stijgt van 14 naar 18 zetels. Dat de PVV in de opiniepeilingen zo snel stijgt komt omdat rechtse kiezers hopen op kabinetsdeelname, zodat het beleid naar rechts kan worden getrokken, vooral op het gebied van immigratie, aldus het I&O-onderzoek. En laat dát nu het onderwerp zijn waar de VVD het kabinet deze zomer op heeft laten vallen en waarmee Yesilgöz nu de verkiezingen hoopt te winnen. De VVD zegt een liberale partij te zijn, die vrijheid en democratie hoog in het vaandel heeft. Maar het blijft alleen bij woorden. Want anders flirt je niet met een een partij met een leider die een miljoen Nederlanders hun vrijheid wil afpakken en jouw liberale waarden ‘rauw lust’.

 

 

 

Nu u hier toch bent...

Goede journalistiek kost geld. Leden en donaties maken onze gebalanceerde berichtgeving over biculturaliteit, zingeving en vrijheid mogelijk. Steun ons daarom als u ons werk belangrijk vindt.

Vertel mij meer!
- Advertentie -