18.4 C
Amsterdam

Een grote mond over Qatar, maar geen oog voor mensenrechten in eigen land

Ahlam Benali
Ahlam Benali
opiniemaker en publicist.

Lees meer

Nederland is in de ban van het WK – en Sinterklaas. Afgelopen zaterdag, terwijl het Nederlands Elftal zich in Qatar voorbereidde voor de wedstrijd tegen Senegal, bezocht Sinterklaas het dorpje Staphorst. De landelijke intocht – een week eerder – verliep vlekkeloos, maar in Staphorst brak de hel los.

‘Het is toch een kinderfeestje?!’, riep de verslaggever van PowNews tegen een menigte zwart geschminkte hooligan-pieten. Nee, dit was zeker geen kinderfeestje. Wel een afschuwelijke wedstrijd waarbij hooligans gefrustreerd om zich heen sloegen. Ze speelden niet op de bal maar op de man en deden alles om de antiracisme-activisten van Kick Out Zwarte Piet (KOZP) te bezeren.

Volgens Amnesty International, dat in Staphorst aanwezig was, waren in het Overijsselse dorp onvoldoende politieagenten opgetrommeld. Bijzonder, omdat de activisten drie dagen voor hun geplande demonstratie in Staphorst om begeleiding vroegen.

Op social media hadden de voorstanders van Zwarte Piet al hun dreigementen geuit. ‘Kom maar op, net als vroeger. Ketting rond de enkels en achter de auto hangen. Kaal tot op het bot.’

De hooligans waren uit op oorlog. Waarom kan de politie tijdens een Europese voetbalwedstrijd zes of zeven ploegen mobiele eenheid mobiliseren, terwijl er nu nauwelijks politieagenten aanwezig waren om de antiracisme-activisten (KOZP) te beschermen?

Het is verschrikkelijk storend dat de hooligans zich zwart hadden geschminkt. Het leek nu net alsof alleen gekleurde mensen zich misdragen en uit zijn op rellen. Maar de figuur van Zwarte Piet was toch een onderdanige knecht, nederig en totaal niet agressief? En waarom wordt Zwarte Piet überhaupt op deze wijze beschermd? Moet een knecht per se zwart zijn? Blijkt dan dit toch een racistisch, discriminerend en denigrerend feest te zijn?

Je bent pas geloofwaardig als je zelf een goed voorbeeld bent

Twee dagen later juichte Nederland voor de eerste winst op het WK in Qatar, waarop veel Nederlanders kritisch zijn, die daarom het WK willen boycotten. Dit, omdat ze zich zorgen maken over de mensenrechtenschendingen in Qatar.

Er wonen in Nederland mensen van kleur die de littekens dragen door discriminatie. Dit wordt nog steeds te weinig gezien of gehoord. Ook niet door de politie in Staphorst, die tegen de demonstranten riep: ‘Je kunt blijven staan, maar dan is de ellende voor jullie zelf.’

Tijd dat Nederland het demonstratiegrondrecht waarborgt. En voor onafhankelijk onderzoek naar de verschrikkelijke terreur die kon plaatsvinden in Staphorst. In een egalitaire en tolerante maatschappij is geen plaats voor onrecht, haatboodschappen, pesterijen, discriminatie, racisme, openbaar beledigen, aanzetten tot haat en geweld.

Een betere samenleving begint bij jezelf. Je bent pas geloofwaardig als je zelf een goed voorbeeld bent. Hoe kan het dat wij Nederlanders een grote mond hebben over Qatar, maar mensen van kleur in ons eigen land niet een veilige samenleving gunnen?

Hoe mooi zou het zijn als wij kunnen juichen voor Nederland tijdens een WK mensenrechten? Ik zou de eerste zijn die een ticket hiervoor boekt. Stel je eens voor dat wij dan de finale winnen en als trotse Nederlanders thuiskomen met een gouden beker en 40 miljoen euro prijzengeld.

Nu u hier toch bent...

Goede journalistiek kost geld. Leden en donaties maken onze gebalanceerde berichtgeving over biculturaliteit, zingeving en vrijheid mogelijk. Steun ons daarom als u ons werk belangrijk vindt.

Vertel mij meer!
- Advertentie -