17.3 C
Amsterdam

Ramadan: 30 dagen, 30 vragen | ‘Deze maand staat dienstbaar zijn centraal’

Hoda Hamdaoui
Hoda Hamdaoui
Journalist. (Fotograaf: Vera Cornel.)

Lees meer

Deze ramadan stelt de Kanttekening elke dag een vraag aan een Nederlandse moslim. Hoe beleven zij de vastenmaand in coronatijd? Op ramadan-dag 6: Karim Boulidam, die in Marokko verblijft om kansarme mensen te helpen. Door de coronamaatregelen kan Boulidam zijn werkzaamheden niet vanuit Nederland uitvoeren. De liefdadigheidsprojecten die hij in Marokko doet zijn spontaan ontstaan, omdat hier behoefte aan is. Hij doet dit in samenwerking met Stichting Rizq. In het dagelijks leven is Boulidam zelfstandige op het gebied van individuele begeleiding voor ‘risicojongeren’ en gedragsinterventies binnen justitiële instellingen en organisaties, alsook verschillende preventietrainingen binnen de GGZ en (onderwijs)instellingen. Tevens is hij eigenaar van een webshop en is hij met een partner in Marokko een tweede kleine onderneming begonnen. 

Wat doet u aan goeds voor anderen deze maand?

‘Dat ik de mooie maand ramadan weer mag meemaken is een gunst van Allah waar ik dankbaar voor ben. Deze maand staat voor mij in het teken van mezelf dienstbaar maken voor anderen, en dat ga ik vooral doen in verschillende delen van Marokko. Zo willen we een waterput graven in een klein dorpje in het Rifgebergte. In dit dorpje moeten de mensen nog twee uur lopen voor water. Ook in het koude Atlasgebergte gaan we een duurzaam project starten voor een bergdorpje zonder water. De mensen moeten erg ver lopen naar een waterbron hoog in de bergen. Wij willen waterleidingen gaan aansluiten op de waterbron en het water met een op zonne-energie werkende generator pompen naar een watertank. Van daaruit zullen we verschillende leidingen doortrekken naar de huisjes in het dorp.

‘In het Atlasgebergte hebben we ook een weduwe ontmoet, Aicha, die samen met haar twee kinderen in een grot woont en heel mensonwaardig leeft. Ik kom veel verhalen tegen hier in Marokko, maar dit is toch wel een van de meest schrijnende. Ook voor deze vrouw en haar kinderen willen wij een inzameling starten. We hopen een huis voor ze te kunnen kopen.

‘Deze maand staat in het teken van delen. Gedurende de vastenmaand gaan we ook ramadanvoedselpakketten uitdelen in verschillende regio’s. Door de coronacrisis hebben veel gezinnen moeite om rond te komen. Wij hopen vooral de kwetsbare gezinnen te voorzien van een royaal pakket waar ze het de hele maand mee kunnen doen. Tegen het einde van de ramadan gaan we ook een hoop kinderen verblijden met een kinderfietsje, nieuwe kleding en speelgoed.

‘Wij kennen de mensen die in armoede leven hier in Marokko niet, maar persoonlijk leren ze ons een heleboel’

‘Al deze mooie projecten hoop ik waar te kunnen maken met donateurs en volgers. Ik heb zoveel mooie mensen om mij heen, mensen die mij volgen op social media, mensen die mij steunen en doneren wanneer we een project starten. Alleen kan ik niet veel, maar ik geloof heilig in de kracht van het individu. We zijn allemaal zo verschillend, maar we hebben één ding gemeen, en dat is de liefde voor ons vaderland. Ik heb het saamhorigheidsgevoel weer mogen voelen. Wij kennen de mensen die in armoede leven hier in Marokko niet, zij kennen ons ook niet. Maar persoonlijk leren ze ons een heleboel. Ze leren ons lessen over dankbaarheid, geluk en dromen. Zij leren ons om de strijd van onze ouders niet te vergeten. Onze ouders waren ooit ook kansarme kinderen die hun primitieve omgeving zijn ontvlucht voor een betere toekomst. En zo proberen wij iets terug te doen, voor al die kinderen die niet de kans hebben gehad om in een kansrijke omgeving op te groeien zoals wij.’

Nu u hier toch bent...

Goede journalistiek kost geld. Leden en donaties maken onze gebalanceerde berichtgeving over biculturaliteit, zingeving en vrijheid mogelijk. Steun ons daarom als u ons werk belangrijk vindt.

Vertel mij meer!
- Advertentie -