0.6 C
Amsterdam

Ramadan: 30 dagen, 30 vragen | Oranje ramadanrecept: pompoensoep met sumak

Hoda Hamdaoui
Hoda Hamdaoui
Journalist. (Fotograaf: Vera Cornel.)

Lees meer

Deze ramadan stelt de Kanttekening elke dag een vraag aan een Nederlandse moslim. Hoe beleven zij de vastenmaand in coronatijd? Vandaag op Koningsdag zijn we halverwege de ramadan. Op ramadan-dag 15 stellen we de vraag aan tv-chef, kookboekenschrijver en culinair ondernemer Nadia Zerouali. Samen met haar zoon woont ze al jaren in Almere, waar ze sinds begin dit jaar de podcast Groen & Gezond Almere maakt.

Welk gerecht zet u vanavond op tafel?

‘Een pompoensoep! Lekker oranje en een lekker soepje voor de ramadan, ongeacht het weer.

‘Deze maand wissel ik het af: de ene dag een soepje en de andere dag iets anders, omdat ik anders bang ben dat ik niet genoeg groente binnen krijg. Deze pompoensoep is natuurlijk wel groente, maar met een harira, een traditionele Marokkaanse soep, of een bouillonachtige soep, heb ik het gevoel toch niet genoeg groente binnen te krijgen. Veel meer krijg ik in de avond niet op als ik een harira-soep neem. Alles wat ik neem is sowieso vegetarisch en ik denk voor 90 procent veganistisch. Ik merk dat ik er overdag wel aan denk, maar tegen etenstijd al niet meer.

‘Van de week had ik een bouillon met bladselderij, koriander en lekkere graanlinzenmix. Ik had toevallig ook gekookt voor de Albert Heijn met onze lijn, dus ik had geroosterde bloemkool en een couscous salade. Dan doe ik dat ook nog bij de lichte bouillon. Maar als ik harira eet – dat vind ik zo lekker – dan heb ik helemaal geen zin om nog andere dingen erbij te eten. Ik hou het dan vaak lekker simpel met een kleine salade erbij, en eet vooral de lekkere harira. Ik probeer wat minder brood te eten, maar ik denk dat ik vanavond bij de pompoensoep dit wel heel erg lekker ga vinden, met een flatbread en lekker za’atar (een kruidenmelange uit het Midden-Oosten) erop gestrooid. Dan neem ik nog wel een jus d’orange met avocado er doorheen gepureerd. Dat is echt een van mijn lievelingsdrankjes, en ik heb meteen wat suiker binnen. Later op de avond neem ik wat fruit, en voor het slapen gaan een handje nootjes. Dat is het wel van beetje. Voor de suhoor (de ramadanmaaltijd op de vroege ochtend, red) opstaan en eten lukt mij niet, ik probeer het altijd een keertje en neem dan overnight oats of zoiets, maar veel vaker dan dat gebeurt het niet.

‘Alles wat ik neem is sowieso vegetarisch en ik denk voor 90 procent veganistisch’

‘Vorig jaar heb ik met Koningsdag of met Eid el Fitr (het einde van de ramadan, red.) de koekjes van Maxima gemaakt die zij op haar verjaardag gedeeld had. Die zouden ook heel erg leuk zijn vandaag. Maar pompoensoep is lekker oranje, en past bij de ramadan, dus daar ga ik voor. Deze soep heb ik voor Flevo Campus gedaan, maar het recept deel ik graag met jullie.’

Pompoensoep met sumak-uien (voor 2-4 personen)

  • 1 dunne prei
  • 1 teentje knoflook
  • milde olijfolie
  • 1/2 kg pompoen (biologisch met schil)
  • stukje knolselderij
  • 2 el Midden-Oosterse 7 spice of ras el hanout
  • peper en zout
  • 2 rode uien
  • 2 el sumak
  • verse groene kruiden naar smaak zoals rozemarijn

Was en snijd de prei fijn. Pel en snijd de knoflook in plakjes.

Verhit een flinke scheut olijfolie in een soeppan en bak hier op matig vuur de prei en de helft van de knoflook goudbruin.

Maak ondertussen de pompoen schoon, verwijder zaadlijsten en pitten. Snijd met schil in stukjes. Schil de knolselderij en snijd in stukjes.

Bak de pompoen en knolselderij 5 minuten mee met de prei. Voeg de specerijen toe en bak 1 minuut mee tot geurig. Voeg naar smaak peper en zout toe.

Schenk er ruim water bij totdat de groenten flink onderstaan. Breng aan de kook en laat afgedekt in circa 15 minuten gaar worden. Pureer glad met de staafmixer.

Pel en halveer de uien. Snijd ze in dunne plakken en bestrooi met wat zout de sumak uien. Masseer de uien flink tot ze beginnen te glimmen en zacht zijn geworden.

Verdeel de warme soep over soepkommen, maak af met wat groene kruiden, verdeel er wat sumak uien over en druppel er eventueel wat extra olijfolie over.

Lekker met knapperig flatbread. De sumak uien kan je afgedekt nog 1-2 dagen in de koeling bewaren. Lekker over een salade, in je broodje of over geroosterde groenten.

Nu u hier toch bent...

Goede journalistiek kost geld. Leden en donaties maken onze gebalanceerde berichtgeving over biculturaliteit, zingeving en vrijheid mogelijk. Steun ons daarom als u ons werk belangrijk vindt.

Vertel mij meer!
- Advertentie -