18.4 C
Amsterdam

Ramadan: 30 dagen, 30 vragen | Vasten met je oren, hoe werkt dat?

Hoda Hamdaoui
Hoda Hamdaoui
Journalist. (Fotograaf: Vera Cornel.)

Lees meer

Deze ramadan stelt de Kanttekening elke dag een vraag aan een Nederlandse moslim. Hoe beleven zij de vastenmaand in coronatijd? Vandaag op ramadan-dag 10: Hajar Alariachi, de jongste van de Meiden van Halal en inmiddels één van de Mama’s van Halal. Alariachi werkt als zelfstandige in de marketing, als docent en marketeer. Ze woont met haar man en drie kinderen in Amsterdam.

Vasten deze maand gaat niet alleen om ons te onthouden van eten en drinken, maar ook met uw oren. Hoe doet u dat?

‘Vasten met mijn oren doe ik door bewust de keuze te maken in wat ik mijn oren wil laten horen, oftewel waar ik naar wil luisteren. In de ramadan wil ik mijn gehoorzintuig alleen laten prikkelen door naar de dingen te luisteren die mijn ziel en nafs – ego of psyche – voeden. Dus ik beluister lezingen die mij inspireren en volg islamgerelateerde online workshops en masterclasses. Ik wil ook zo veel mogelijk de Koran beluisteren en goede gesprekken volgen die de ziel voeden.

‘Maar ook heb ik een bewuste keuze gemaakt om niet te luisteren naar dingen die mij zullen hinderen. Denk bijvoorbeeld aan social media. Op Clubhouse bezoek ik alleen een ruimte als er islamgerelateerde onderwerpen worden aangekaart. Ik luister nu ook minder of helemaal niet naar audioberichten van vriendinnen.

‘Al een aantal jaren luister ik geen muziek’

‘Ik volg het nieuws weinig tot niet en ontwijk gesprekken met bekenden die mijns inziens inhoudsloos zijn en die mij niets goeds brengen. Op deze manier onthecht ik mij van al het wereldse en luister ik bewust alleen naar hetgeen wat de band tussen mij en mijn Schepper zal verbeteren.

‘Ik luister overigens ook niet naar muziek. Alleen naar instrumentale Nasheed, lofzang aan Allah. Sinds twee jaar ben ik hier iets strikter voor mijzelf in geworden. Ik loop niet opeens weg als ik ergens ben waar muziek aan staat, maar ik zet het nu zelf niet meer op. Dit doe ik trouwens niet specifiek tijdens de ramadan, maar het gehele jaar door. Al een aantal jaren luister ik geen muziek. Ik heb tot nu toe geen zwakke moment gehad of een terugval. Alhamdulilah – alle lof zij Allah.’

Nu u hier toch bent...

Goede journalistiek kost geld. Leden en donaties maken onze gebalanceerde berichtgeving over biculturaliteit, zingeving en vrijheid mogelijk. Steun ons daarom als u ons werk belangrijk vindt.

Vertel mij meer!
- Advertentie -